Atac injustificat a les Teràpies Naturals i Complementàries practicades per metges i metgesses

Existeix una creuada desfermada contra les teràpies naturals i complementàries (acupuntura inclosa) i contra els metges i metgesses que les practiquem de forma deontològicament correcte i en articulació amb la medicina convencional

Isabel Giralt i Sampedro
 
 

Una carta recentment enviada a la Ministra de Sanitat des de la Asociación para proteger enfermos de las terapias pseudocientíficas denuncia en el seu preàmbul que les “pseudociencias matan ” i posa algun exemple de tractaments fallits practicats per algun metge, que probablement no va seguir el codi deontològic com passa també malauradament en d’altres especialitats, tot demanant al ministeri i als Col·legis de Metges que no ho permetin.

En la llista de teràpies “pseudocientífiques” que aquesta associació presenta en el seu web hi ha entre d’altres l’Acupuntura, obviant que el bon científic hauria de saber que aquesta teràpia té cada cop més evidències tant bàsiques com clíniques en diferents patologies.

Així, està especialment demostrada la seva acció en el camp del dolor crònic (dolor genolls, cefalees, migranyes, dolor per hèrnia discal, dolor d’espatlles) i també en el cas de nàusees i vòmits, rinitis crònica, xerostomia i en el suport per pal·liar els efectes secundaris de la quimioteràpia, entre d’altres. Actualment hi ha unes 28.000 publicacions a la Nacional Library of Medicine Institute of Health ( Pubmed ) quan escrius la paraula Acupuncture al buscador. Moltes són positives, algunes diuen que el resultat és igual que l’Acupuntura placebo, terme encara no definit i que també comporta punció mínima i segurament una certa acció fisiològica. Els estudis en aquesta especialitat s’estan multiplicant de forma exponencial i els resultats van arribant i arribaran de forma imparable.

I no obstant això, no només aquesta associació, no només diaris catalans i estatals, sinó també la mateixa Organitzación Médica Colegial i els Col·legis de Metges arremeten contra totes les teràpies complementàries sense filtres, amb Acupuntura inclosa. Fa ja un any el Col·legi de Metges de Madrid va decidir expulsar dels seus locals les associacions d’Homeopatia, Medicina Natural i Acupuntura que, tot i ser associacions externes, hi tenien la seva seu. També darrerament ens hem assabentat que el Col·legi de Metges de Barcelona ha pres per junta la decisió d’unificar les tres seccions de teràpies complementàries sense consultar ni demanar el parer als metges i metgesses que les conformen. La decisió està pendent de l’Assemblea de Compromissaris.

A la secció de metges acupuntors ens hauria agradat ser consultats sobre la nostra opinió en aquest tema, portem molta feina feta i ben feta: som 227 membres, la nostra secció existeix des del 1983, hem estat els creadors de l’acreditació en Acupuntura, implantada després a altres Col·legis, que té la finalitat d’assegurar la qualitat en la seva aplicació, hem creat amb gran èxit un Màster amb títol propi a la Universitat de Barcelona IL3 , hem organitzat 7 congressos d’Acupuntura, un a nivell mundial, amb gran nivell científic i hem donat cursos d’informació en introducció d’Acupuntura a les Universitats de Salut Catalanes, de forma que els professionals puguin conèixer com i per què serveix. A més formem part de la International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques, associació mundial amb més de 35.000 metges i metgesses acupuntors i hem participat en la seva junta i en l’organització dels seus congressos.

La medicina necessita teràpies poc invasives que completin i millorin la seva acció, especialment en el camp de la patologia crònica i professionals seriosos que la practiquin seguint la deontologia mèdica. L’Acupuntura pot ajudar en molts camps en aquesta tasca i també altres teràpies naturals que han d’augmentar la seva qualitat científica, però que comencen a tenir-la. Cal reconèixer-ho i treballar amb elles perquè ho aconsegueixin en els camps que hi ha una certa evidència d’acció i efectivitat.

Mentre a casa nostra intentem acabar amb les teràpies naturals i complementàries, inclús amb les que són practicades amb seriositat per professionals sanitaris sotmesos a la deontologia dels seus Col·legis, als Estats Units inverteixen anualment 142 milions de dòlars en el “National Center for Complementary and Integrative Health” per demostrar la seva eficàcia i eficiència i perquè entenen que aquesta és un corrent imparable que només pot beneficiar a una societat amb una medicina massa tecnificada, cara i medicalitzada plena d’efectes secundaris i iatrogènics i que precisa d’un tracte més personal, més natural, més participatiu i més proper amb les persones.

Medicina no és només ciència, és tracte amb el pacient, és coneixement de la situació personal i social, és empatia, és escolta, és acompanyament. El mateix Dr. Padrós, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, ens deia l’altre dia en una reunió amb els metges i metgesses acupuntors que algunes de les accions que fa en la seva pràctica mèdica no tenen gran aval científic, formen part del sentit comú, de la compassió i del bon fer de la praxi.

Hi ha un corrent que desperta a tot el món anomenat “Medicina integrativa”: Treballa per una medicina més personal, participada amb els pacients, científica des d’un punt de vista ampli de la paraula ciència i amb tots els nivells d’evidència possible tenint en compte el dany que poden ocasionar Una medicina de treball en equip amb tots els professionals sanitaris i en cooperació constant amb la medicina convencional i posant al pacient, el seu entorn, els seus valors, el seu punt de vista i la seva individualitat al centre de tot. Treballar de forma seriosa, deontològicament correcte i professional per l’Acupuntura, per la Medicina Integrativa i per les teràpies naturals i complementàries vàlides en la pràctica mèdica diària és treballar per una medicina millor en benefici dels pacients i de la societat.

Isabel Giralt i Sampedro
Sobre Isabel Giralt i Sampedro

Isabel Giralt i Sampedro. Metgessa master en Acupuntura per la UB. Ha estat presidenta de la Secció de Metges Acupuntors durant 8 anys i 2 anys presidenta de la International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques. Vicepresidenta de la Sociedad Española de Salud y Medicina Integrativa. Fundadora de la societat mèdica ENERGIMED amb consulta d'Acupuntura a Barcelona i a Sant Adrià de Besòs. Directora de l'Unitat d'Acupuntura a la clinica Universitària Dona Dexeus Més articles

7 Comments en Atac injustificat a les Teràpies Naturals i Complementàries practicades per metges i metgesses

 1. Maite Fuertes // 02/10/2018 en 11:02 // Respon

  Excelent article. Riguros en la seva informacio i que ha de relaxar esperits angoixats per el terretremol dels medias

 2. Maite Fuertes // 02/10/2018 en 11:02 // Respon

  Excelent article. Riguros en la seva informacio i que ha de relaxar esperits angoixats per el terretremol dels medias

 3. Maite Fuertes // 02/10/2018 en 11:02 // Respon

  Excelent article. Riguros en la seva informacio i que ha de relaxar esperits angoixats per el terretremol dels medias

 4. Lourdes // 05/10/2018 en 8:46 // Respon

  Es fa imprescindible que els professionals de la salut acreditats lluitem plegats per una formació contínua de la més alta qualitat i evidència possible, fem recerca científica sobre tot allò que fins ara no havia interessat ales multinacionals farmacèutiques, i que ens permeti demostrar quanti i qualitativament els resultats de l’aplicacions d’aquestes terapies, i també lluitar contra l’intrusisme professional, amb lleis que definiexin les competències professionals, els seus usos i els seus límits.

 5. Emma Esteve Concepción // 14/10/2018 en 19:38 // Respon

  Es important estar ben informat sobre que es la medicina integrativa i qui l´imparteix. Som molts els metges, i terapeutas, que ens hi dediquem i que volem treballar amb l´única finalitat d´aliviar i perqué no d´ajudar als pacients a recuperar la salut.
  Fan falta més esforços en la prevención i la creación de salut , i menys cultura de perpetuar la malaltia i allargar-la en el temps.. Sí, l´important es arribar a l´arrel del problema que ens enmalalteix i posar totes les mesures adients per ajudar al cos a recuperar l´equilibri. Quant intoxiquem el cos amb tanta química perd el nord i li es molt difficile actuar amb la seva sabiesa innata.

 6. Molt bon article.
  Sembla que per sota d,aquestes exigències i decisions hi han pors.
  Tinc 56 anys, Biòloga, no en sabia res d,aquestes teràpies fins al 2002, que per necessitat les vaig conèixer. Per a mi l,acupuntura i reiki són molt importants, a efectes pràctics i evidenciables. Les trobo complementàries de la medecina tradicional, poden ser, o no, una opció en funció de la persona, i el seu estat i diagnòstic mèdic.

 7. MAria K Webber // 14/12/2018 en 13:02 // Respon

  Jo ja fa temps que veig una similitud amb la crema de bruixes en l’època de la inquisició. Per sort ara es entre els propis professionals de la medicina i els seus interessos comercials que hi ha darrera. Crec que hi ha dos elements claus :
  1.-El que s’ha de procurar es fer un discurs ampli de quina funció te casa pràctica, quin us es fa i quina informació tenen els usuaris. (educacio per la salut)
  2.- Si socialment es va amb “qualsevol practica” es per curar llavors si que estem malament perquè es polaritza “prens aixó –>cura. Amb aquest discurs podríem estendre que alguns productes de quimioteràpia no serveixen per curar , el paracetamol te una funció d’analgèsic i no curatiu i no per això se’ls hi diu que es practica pseudocientífica.

  Si el discurs es de prevenció i promoció de la salut i complementarietat a l’hora de la cura, L’ara molt famós concepte de “integral”, hem de obrir ments i aceptar al concepte complementarietat com aplicació de te`cniques (molt científiques ) + educació per la salut dels nostres usuaris.
  Deixem l’assistència Pura i dura que ja fa temps que no funciona.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*