Augmenten en 4.000 persones les llistes d’espera per una operació quirúrgica

Gairebé 165.000 persones esperen per ser operades, 4.000 més que l'any 2015. Amb tot, disminueixen les llistes per fer-se una prova diagnòstica o visitar l'especialista.

Blanca Blay
 
 
 
Un dels objectius és reduir en un 50% el temps mig  per visitar l'especialista. / © SANDRA LÁZARO

Un dels objectius és reduir en un 50% el temps mig per visitar l'especialista. / © SANDRA LÁZARO

Les llistes d’espera continuen engreixant-se. Al desembre 164.828 persones es trobaven en llista d’espera per ser operades, 4.000 més que l’any 2015. “No és una satisfacció incrementar les llistes d’espera però els resultats han estat amb un pressupost prorrogat sense la possibilitat de fer un Pla de Xoc”, ha justificat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira. Amb tot, sí que es redueix el nombre de persones que superen el temps de garantia marcat per llei per a ser operades en un 26,3%. Tot i això encara hi ha més de 2.000 persones que superen el període de garantia en aquest tipus de procediments, com per exemple les pròtesis de genoll o de maluc, és a dir que fa més de sis mesos que esperen.

També es redueix el nombre de pacients que esperen per una primera visita a l’especialista (un 20% menys) i els que esperen per fer-se una prova diagnòstica (un 6,7% menys). Segons ha explicat aquest divendres Elvira, l’augment de persones en llista d’espera per una intervenció quirúrgica s’explica precisament perquè s’absorbeix la bossa de persones que han pogut fer-se una prova diagnòstica o una primera visita a l’especialista. “Una millor diagnosi i les visites impliquen més intervencions”, ha matisat.

Per altra banda, la reducció de les llistes d’espera per una prova o una primera visita té a veure amb l’activitat addicional feta durant el 2016, període durant el qual s’han fet 121.716 proves i 160.538 visites addicionals respecte 2015.

10 procediments seran prioritaris

Segons ha apuntat Elvira, durant el 2017 Salut prioritzarà deu procediments quirúrgics, que són els que concentren més del 50% dels pacients fora del temps de garantia o referència. Aquests són per exemple els de pròtesis de genoll o herniorrafia inguinal/femoral, entre altres.

“Són les intervencions amb un major volum de llistes d’espera i/o de persones que superen el temps màxim d’espera garantit”, ha dit el director del CatSalut. Dels 57’2 milions previstos pel Pla de Xoc per reduir les llistes d’espera, 41 aniran destinats a reduir les esperes d’aquests deu procediments.

Si s’aproven els pressupostos per al 2017 el Pla de Xoc comptarà amb 57,2 milions d’euros per aconseguir els objectius fixats: reduir a la meitat el temps mitjà d’espera per a primera visita i proves diagnòstiques, i un 10% el nombre de persones que esperen ser operades. Tot plegat amb un increment de l’activitat.

En l’últim any el temps mitjà per una primera visita a consultes externes ha disminuït lleugerament, passant de 163 dies a 152 mentre que el temps mitjà per una prova diagnòstica ha augmentat de 71 a 85. En global l’augment del nombre de persones que esperen ser operades suposa un 5% més que l’any anterior.

*Fe d’errors: Una primera versió d’aquesta notícia assegurava que el nombre de pacients respecte 2015 havia augmentat en 8.000, quan en realitat són 4.000. Les xifres que el Servei Català de la Salut va donar en un primer moment sobre 2015 són errònies. La xifra correcta, segons diu ara el Departament, és que el 2015 160.804 persones esperaven per ser operades i no 156.799 com havien dit fins ara.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*