La Comissió Europea adverteix Espanya pels nivells de contaminació de l’aire a Barcelona i Madrid

Segons dades de la CE cada any moren prematurament més de 400.000 ciutadans europeus a causa de la mala qualitat de l’aire

Redacció
 
 
 
La ciutat de Barcelona incompleix els límits de contaminació de l'aire. / CC by sofiabarrera (Flickr)

La ciutat de Barcelona incompleix els límits de contaminació de l'aire. / CC by sofiabarrera (Flickr)

La Comissió Europea envia una última advertència a Espanya i quatre països més -Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit- per incomplir la normativa sobre els límits màxims de diòxid de nitrogen (NO2) que es poden emetre a l’atmosfera. Segons un dictamen publicat avui per la institució comunitària, Espanya incompleix els valors màxims de contaminació a Madrid i Barcelona, on la qualitat de l’aire és pitjor i on la majoria d’emissions de NO2 provenen del trànsit rodat.

En aquest sentit, la Comissió insta Espanya i els altres estats membres a posar en marxa mesures per reduir les emissions de diòxid de nitrogen i vetllar, en conseqüència, per la salut pública. A més a més, recorda que si els estats no compleixen la normativa en un termini de dos mesos, la Comissió podrà acudir al Tribunal de Justícia de la UE per incompliment de la normativa europea. Concretament és la Directiva europea sobre la qualitat de l’aire (Directiva 2008/50/CE) la que estableix uns límits màxims de gasos i partícules contaminants que no es poden superar enlloc de la UE i obliga els estats membres a limitar l’exposició dels ciutadans a aquests agents contaminants.

Tot i l’existència de la normativa però la qualitat de l’aire continua sent un problema i així ho avalen les xifres: a 23 dels 28 estats membres se superen els límits màxims de contaminació de l’aire, concretament a més de 130 ciutats europees, entre les quals hi ha Barcelona i Madrid. Si bé des de la Comissió Europea remarquen que correspon a les autoritats municipals, regionals i nacionals decidir quines mesures s’implementen per reduir les emissions contaminants, esmenten com a exemple de possible mesura l’ús de cotxes elèctrics.

A Barcelona, la qualitat de l’aire a la ciutat l’any 2015 va empitjorar significativament respecte a l’any anterior segons alguns indicadors com l’òxid de nitrogen NO2 (+11%), les partícules PM10 (+13%) i les partícules més fines (+16%). Les dades es desprenen de l’informe La Salut a Barcelona, que apunta que les causes serien el trànsit rodat, sobretot, però també les condicions climatològiques i l’activitat al port.

La mala qualitat de l’aire causa 400.000 morts prematures

La contaminació per NO2 és una greu amenaça per a la salut ja que provoca malalties respiratòries i cardiovasculars. Segons dades de la CE cada any moren prematurament més de 400.000 ciutadans europeus a causa de la mala qualitat de l’aire. El 2013, per exemple, els nivells elevats de diòxid de nitrogen (NO2) van causar gairebé 70.000 morts prematures a Europa, la qual cosa representa gairebé tres vegades el nombre de morts per accidents de trànsit enregistrats el mateix any.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*