Plataformes en defensa de la sanitat ocupen Economia per reclamar més milions per reduir les llistes d’espera

La Marea Blanca de Catalunya i altres entitats reclamen que el pressupost del Pla de Xoc de llistes d'espera recuperi els 40 milions d'euros retallats en el projecte de 2017

Blanca Blay
 
 
 
La portaveu de Marea Blanca, Trini Cuesta, en l'acció d'aquest dimarts / © SANDRA LÁZARO

La portaveu de Marea Blanca, Trini Cuesta, en l'acció d'aquest dimarts / © SANDRA LÁZARO

La Marea Blanca de Catalunya, la Plataforma d’Afectats per l’ICAM i l’INSS, així com col·lectius i entitats en defensa de la sanitat pública no estan satisfets amb el pressupost de Salut. Les entitats i plataformes han ocupat aquest dimarts al matí la seu de Vicepresidència del Govern, Economia i Finances per reclamar al vicepresident del Govern i titular d’Economia, Oriol Junqueras, que el Pla de Xoc per fer front a les llistes d’espera recuperi la dotació prevista inicialment pel departament. El Pla estava dotat en un primer moment amb 96 milions d’euros però comptarà només amb 57.

Aquesta rebaixa en 39 milions d’euros –que segons el conseller de Salut Toni Comín no impedirà complir amb els compromisos inicials– és la que no convenç als concentrats d’aquest dimarts. Segons ha expressat en declaracions als mitjans la portaveu de Marea Blanca Trini Cuesta, el que demanen a Junqueras és que mantingui el pressupost inicial que s’havia associat al Pla de Xoc per reduir les llistes d’espera, és a dir, prop de 100 milions d’euros. “El pla redueix en 40 milions el pressupost i no estem d’acord amb aquesta reducció. Davant les necessitats de les llistes d’espera haurien de mantenir el pressupost de 96 milions d’euros”, ha assegurat Cuesta.

Per la seva banda, Marta Serrés, de la PAICAM, ha valorat els pressupostos com “continuïstes” i ha avisat que els 100 milions d’euros que reclamen “són per subsanar el problema de les llistes d’espera de la sanitat pública i no per solucionar-ho derivant pacients a centres privats de la xarxa d’utilització pública”.

Marta Serrés llegeix un text aquest dimarts davant la seu de Vicepresidència / © SANDRA LÁZARO

Segons el Pla, presentat a l’abril, el pressupost inicial havia de permetre augmentar l’activitat assistencial per reduir en un 50% els temps mitjans d’espera per proves i primeres visites a l’especialista, que comportarien en conseqüència una reducció del 10% els pacients que esperen per sotmetre’s a una operació. Tot i destinar-hi gairebé 40 milions menys Salut insisteix que els objectius continuen sent els mateixos que ja es van fixar en el Pla de xoc de Junts pel Sí ara fa un any. Com? Segons va explicar Toni Comín en una compareixença parlamentària al gener, gràcies a “les eficiències en la gestió de les llistes” dutes a terme durant l’any 2016.

“S’ha pogut reduir més del que pensàvem la gent que superava els terminis de garantia”, va assegurar el conseller. El departament calcula que d’aquí a un any es mantingui aquest ritme i que, per tant, es necessitin menys diners per assolir els objectius inicials. Les previsions de millora, juntament amb les mesures de gestió, permetran segons Comín complir amb tots els objectius del pla. Amb tot, si el pressupost fos insuficient s’aconseguirà el necessari de la diferència entre el pressupost inicial i el liquidat, ha afegit el conseller, és a dir, de la desviació pressupostària..

Així ho van explicar també responsables de la Conselleria de Salut a diverses plataformes com Marea Blanca en una reunió que van mantenir la setmana passada. Amb tot, des de les entitats desconfien i consideren que l’argument de Salut “és una excusa per reduir el pressupost”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*