El lobby sanitari va pagar dos llibres contra la ministra Montón per fer descarrilar la recuperació dels hospitals privatitzats

Montón va promoure la sanitat universal, la gestió pública sanitària, la lluita contra les pseudociències i va afavorir els medicaments genèrics

Sergi Pitarch
 
 
La nova ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón / Corts Valencianes

La nova ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón / Corts Valencianes

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, es va convertir en objectiu del lobby de la sanitat privada i de les farmacèutiques per les seves polítiques a la Conselleria de Sanitat del Govern valencià que va gestionar entre juny de 2015 i aquesta setmana fins la trucada del president Pedro Sánchez. Fins a dos llibres va afavorir Ribera Salut, la concessionària dels hospitals privatitzats, contra la seva intenció de recuperar la gestió pública i contra la seva persona. La pressió va ser tan gran que l’Ambaixada dels EUA va intentar frenar la fi del Model Alzira amb la col·laboració de l’exministre de Defensa Pedro Morenés.

Ribera Salut -participada al 50% pel Banc Sabadell i la nord-americana Centene-va participar en la presentació i el finançament via adquisició d’exemplars del llibre ‘La gobernanza de la salut pública’. Excel·lència o ideologia, en la qual importants càrrecs socialistes i economistes defensen la privatització sanitària en general i la no reversió de les concessions sanitàries a la Comunitat Valenciana en particular.

El llibre ha estat impulsat per Ramiro Aurín, president de l’Associació per a l’Excel·lència dels Serveis Públics. La introducció la realitza Enrique Limiti Paniagua, exsotssecretari de Cultura amb Felipe González, i participa també l’exministre de Treball amb José Luis Rodríguez Zapatero Valeriano Gómez. Gómez va visitar la Comunitat Valenciana en una altra ocasió per defensar el model dels hospitals privatitzats convidat per la concessionària Ribera Salut.

El llibre està coordinat per Ramón Tamames i en ell es defensa la tesi que el rescat dels hospitals privatitzats és fruit de l'”ona de populisme” i del “sectarisme” polític. Tamames manté que la Sindicatura de Comptes de la Generalitat ha realitzat un informe en el qual conclou que el model Alzira de gestió és més d’un 20% més barat que el públic de gestió directa.

L’altre llibre sobre la matèria però que se centrava a censurar la figura de la política de Burjassot (València) ha estat ‘Montón: sin concesiones’, del periodista valencià Vicent Climent. L’obra és un atac sistemàtic a la gestió de l’actual ministra de Sanitat, sobretot a la seva oposició als hospitals privatitzats. Aquest llibre també va ser celebrat per Ribera Salut i va tenir molta difusió entre els mitjans privats més afins.

El pas de Montón per la Conselleria de Sanitat va molestar al sector farmacèutic, ja que és una ferma defensora dels medicaments genèrics, alguna cosa que impacta en la línia de flotació de les grans multinacionals del sector. La ja ministra de Sanitat va ser l’alt càrrec autonòmic que va destapar l’acord entre Farmaindustria i el Govern de Mariano Rajoy i que condicionava l’arribada de finançament via el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al consum dels medicaments de marca. Va ser un altre dels seus cavalls de batalla que no li va costar poques pressions.

Associacions privades o revistes finançades pel sector privat com Salut i Força van muntar campanyes contra la gestió de Carmen Montón a la Conselleria de Sanitat. No van causar molt efecte perquè la reversió del primer dels hospitals privatitzats es va fer efectiva i la política valenciana ha acabat de ministra.

Aquest és un article de eldiario.es/cv

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*