El nombre d’afectats pel brot de gastroenteritis per aigua envasada supera els tres mil

Les autoritats andorranes portaran el pes de la investigació per determinar la font de contaminació, hipotèticament a la Font d'Arinsal (Andorra)

Blanca Blay
 
 
 
Una ampolla d'aigua / CC by Kevin Doncaster (Flickr)

Una ampolla d'aigua / CC by Kevin Doncaster (Flickr)

A hores d’ara ja hi ha 3.166 persones afectades pel brot de gastroenteritis pel consum d’aigua envasada que es va fer públic divendres, quan llavors el nombre d’afectats era de prop de 330. Tot i que la investigació sobre la causa del brot està en curs -els serveis de salut pública de Catalunya i de Barcelona estan duent a terme una investigació epidemiològica per verificar la possible font de contaminació i controlar el possible brot- la hipòtesi inicial apunta a una possible font de contaminació a la Font d’Arinsal (a Andorra), d’on prové l’aigua després envasada de la marca Eden que hauria provocat el brot.

Segons les últimes dades del Departament de Salut els més de 3.000 afectats són de 190 empreses de Barcelona ciutat, de l’Àrea metropolitana i d’alguns punts de Tarragona. De fet, la mateixa empresa va emetre la setmana passada un comunicat en el què avisava que s’havien retirat de manera “preventiva i proactiva” 6 lots de la producció provinent del manantial Font d’Arinsal, que concretament afectava 6.158 ampolles que s’havien repartit a 925 clients de l’àrea de Barcelona i de Tarragona entre el 7 i el 13 d’Abril. En el comunicat Eden assegurava que la retirada “no afecta a cap altre tipus de producte o aigua d’altres manantials” i que com a mesura preventiva s’havia decidit suspendre el subministrament d’aquest manantial.

Els serveis de salut pública de Catalunya i de Barcelona estan duent a terme una investigació epidemiològica per verificar la possible font de contaminació i controlar el possible brot. En aquests dies s’estan fent inspeccions i recollint mostres per verificar-ne la qualitat sanitària. Amb tot, fonts del departament de Salut assenyalen que el pes de la investigació el tindran les autoritats andorranes. L’empresa subministradora, per la seva banda, assegura que els sis lots de Font d’Arinsal havien superat tots els controls sanitaris que marca la normativa.

La xifra ha anat escalant al llarg dels darrers dies, tal com va preveure Salut. Si els afectats inicialment eren 330, dissabte la xifra ja pujava fins als 678, aquest dilluns a la tarda ja eren 2.020 i des d’aquest dimarts són més de 3.000. Els afectats presenten nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i en algun cas febre alta (38,9 graus).

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*