El professional de la salut com a garant dels drets humans

El Protocol d'Istanbul estableix que l'exploració mèdica s'ha de realitzar en privat, sense personal de custòdia present a l'àrea mèdica ni a les zones d'abast visual i auditiu

Olga Casado
 
 

Els professionals de la salut tenim el deure moral de protegir la salut física i mental de les persones, sobretot d’aquelles més vulnerables. En aquest sentit les persones detingudes i privades de llibertat són un dels col·lectius més vulnerables i estan més en risc de patir abusos i maltractaments. Tenim un paper important com a garants de l’acompliment dels drets humans (DDHH) en la prevenció i detecció de casos de tortura i maltractament, en la seva documentació i investigació i en la reparació del dany a la víctima proporcionant l’atenció mèdica necessària, garantint la seva rehabilitació i acompanyament.

El “Manual per a la investigació i la documentació eficaces de la tortura i altres penes o tractes cruels, inhumans o degradants” de Nacions Unides, més conegut com a Protocol d’Istanbul, és la principal guia d’actuació a escala internacional i ofereix l’estàndard que ha de tenir tota exploració i investigació mèdica d’al·legacions de maltractaments.

El Protocol d’Istanbul estableix que l’exploració mèdica s’ha de realitzar en privat, sense personal de custòdia present a l’àrea mèdica ni a les zones d’abast visual i auditiu. El pacient també ha d’estar lliure de restriccions físiques (manilles). L’única excepció és quan existeixin sospites justificades de risc, en aquesta situació es deixarà constància per escrit de les circumstàncies en què es produeix l’exploració i la presència de policia, d’altres persones i de les restriccions físiques.

El Síndic de Greuges de Catalunya, en el seu darrer informe anual del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura (2015), constata que en el nostre país “els reconeixements mèdics de les persones privades de llibertat sovint es fa en presència de la policia o altres funcionaris de custòdia” i el “profund desconeixement” del Protocol d’Istanbul a pesar del seu caràcter internacional i fa recomanacions per tal de promoure el seu coneixement i aplicació.

Com a professionals sanitaris, caldrà la nostra implicació per tal d’eradicar d’una vegada per totes aquesta xacra que suposen la tortura i els maltractaments.

Olga Casado
Sobre Olga Casado

Olga Casado és metgessa de família i membre de l'equip de treball del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura. Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*