Dia Mundial Atenció Primària

Entitats d’usuaris i treballadors de la sanitat demanen “més i millor Atenció Primària per a tothom”

Una Atenció Primària amb plenes competències, la recuperació de plantilles i condicions de treball dignes són les reivindicacions que convoquen en el Dia Mundial de l'Atenció Primària a les portes dels CAP a les 12

Carla Benito
 
 
 
Sala d'espera de ginecologia al CAP Drassanes / Carla Benito

Sala d'espera de ginecologia al CAP Drassanes / Carla Benito

En aquest Dia Mundial de l’Atenció Primària, que ve després de la celebració del Dia Mundial de la Salut, la Marea Blanca, Rebelión Primaria i el Fòrum Català de l’Atenció Primària (FoCAP), convoquen a usuaris i treballadors a concentrar-se a les portes dels seus Centres d’Atenció Primària (CAP) a les 12 del migdia. Les reivindicacions? Una Atenció Primària amb plenes competències, la recuperació de plantilles i condicions de treball dignes.

Aquestes entitats creuen que l’Atenció Primària està amenaçada per “les decisions polítiques que s’han pres en nom de la crisi”. Algunes de les conseqüències d’aquestes polítiques, assenyalen, són “les retallades de pressupost i personal, les llistes d’espera, la precarietat laboral i la temporalitat de les plantilles, l’innecessari transvasament a l’hospital de malalties que haurien de ser ateses des de l’AP, l’enfocament dels serveis basats en les malalties en lloc de la persona en la seva globalitat, la forma d’organitzar els equips de treball, la realització d’activitats privades als centres públics o la participació de la indústria farmacèutica en la formació dels professionals”.

Com s’ha dit repetidament, els professionals opinen que, com l’Atenció Primària és la porta d’entrada al sistema sanitari, ha de servir per “potenciar les capacitats que tenim cada persona i la comunitat per afavorir la nostra salut i evitar la medicalització de la vida”.

De fet, segons la definició donada a la Declaració d’Alma-Ata, aprovada per la Conferència Internacional sobre Atenció Primària de Salut d’Alma-Ata de 1978 convocada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Atenció Primària és “l’assistència sanitària essencial basada en mètodes i tecnologies pràctics, científicament fundats i socialment acceptables, posada a l’abast de tots els individus i famílies de la comunitat mitjançant la seva plena participació i a un cost que la comunitat i el país puguin suportar”.

Per treballar en garantir que l’Atenció Primària segueixi donant una assistència essencial, fa just dues setmanes es va celebrar a la Torre de la Sagrera una nova trobada de Reconstruim Primària centrada en el desenvolupament d’estratègies de lluita per defensar-la. A la trobada, organitzada per Marea Blanca, va comptar amb la presència de múltiples entitats, associacions i plataformes: SAP Muntanya, Acampa Mar, la FAVB, el Fòrum Català d’Atenció Primària, l’Associació Catalana en Defensa d’una Santitat Pública, Rebelión Primària, Jo Sí Sanitat Universal  i la Xarxa de Dones per la Salut, entre d’altres.

El punt de partida de la reunió va ser un document sobre Estratègies de Lluita per a un Sistema Primarista. En aquest, opinaven que la transformació de l’actual model sanitari no serà una tasca d’avui per a demà. L’objectiu final, deien, és aconseguir una atenció primària i una salut comunitària que “sigui la veritable espina dorsal de la sanitat pública i pugui afrontar la complexitat dels determinants socials de la salut no es només d’unes persones en concret o unes entitats o col.lectius: ha de ser de tota la societat”.

Des d’aquesta base, la Marea Blanca entén que la lluita per l’Atenció Primària de Salut (APS) ha de ser una lluita prioritària, ja que segons el document elaborat a la jornada, “l’APS està en veritable risc d’extinció, sotmesa a greus amenaces per part del propi sistema”. Per evitar això es basen estableixen punts caps els que s’ha d’orientar la lluita com ara transmetre a la població la importància d’un sistema sanitari primarista per a la salut de la població o aconseguir millores en el sentit de fer el sistema sanitari més primarista.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*