Es gradua la setena promoció d’especialistes en infermeria familiar i comunitària sense el reconeixement de la categoria professional

Avui es celebra la VII Jornada d’Especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària organitzada  per AIFiCC. En la setena edició de la trobada, els especialistes d’Infermeria Familiar i Comunitària a Catalunya mantenen la seva reivindicació de reconeixement de l’especialitat i demanen voluntat política per impulsar la creació de la categoria professional

Redacció
 
 
 
Infermera del CIS Cotxeres prescriu pautes a la consulta infermera d'adults / Banc d'Imatges Infermeres: Ariadna Creus i Àngel García

Infermera del CIS Cotxeres prescriu pautes a la consulta infermera d'adults / Banc d'Imatges Infermeres: Ariadna Creus i Àngel García

Aquest 2019 es es gradua la setena promoció d’especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària (IFiC). L’any 2005 es va reconèixer l’especialitat, i el maig del 2011 es va iniciar la formació de les primeres infermers i infermers especialistes. Actualment a Catalunya ja son 217 especialistes i més de 1.689 a tot l’estat espanyol, però encara no es reconeix com a categoria professional a l’àmbit de la primària.

De fet, en l’acte que es celebra avui en el marc de la VII Jornada d’Especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària organitzada per AIFiCC, els especialistes d’Infermeria Familiar i Comunitària a Catalunya mantenen la seva reivindicació de reconeixement de l’especialitat i demanen voluntat política per impulsar la creació de la categoria professional.

Alba Brugués, presidenta de l’AIFiCC, explica que el primer any van ser 18 les graduades i aquest any ja en són 44 mentre que el vinent arribaran a les 52 graduades sent aquesta una molt bona notícia.

Tot i així, des de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) creuen però “que malgrat l’augment d’especialistes i del número de places per fer la residència, al finalitzar el període formatiu, a Catalunya, ens trobem que encara no existeixen llocs de treball específics que concordin amb les competències adquirides”.

És a dir, cada vegada trobem més especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària en l’àmbit de l’Atenció Primària però la majoria no tenen el degut reconeixement de la professió i sense la categoria professional corresponent. Davant això, diuen que “l’accés a un lloc de treball definit i adequat a les nostres competències és igual que per a la resta d’infermeres i infermers que no tenen aquesta especialitat”.

Segons els residents i especialistes de l’AIFiCC, la solució passa per diferents agents “en primer lloc l’Administració s’ha de comprometre a reconèixer l’especialitat com a categoria professional i a introduir places específiques per a especialistes d’Infermeria Familiar i Comunitària en els equips d’Atenció Primària, igualment cal que les Unitats Docents d’Atenció Familiar i Comunitària treguin totes les places acreditades en convocatòria”.

Així, Alba Brugués, a part de celebrar la incorporació d’aquestes noves especialistes, recorda i remarca la importància de les especialistes que entraran per via excepcional, ja que així “es marcarà una línia que farà que totes les infermeres a l’Atenció Primària siguin especialistes”.

Pel que fa a les oposicions de l’Institut Català de la Salut d’aquest diumenge Brugués explica que es fan per tothom i a tot arreu i que no es fan per àmbits d’expertesa, tothom es pot presentar. “Cal que la gent que treballa en un àmbit assistencial tingui competències per aquest lloc de treball que no tindran si venen d’un altre àmbit o sense expertesa”, descriu.

Ara per ara, es sap que la via excepcional es convocarà a finals d’any però no es sap del cert la seva data. Això el que fa és que les infermeres que treballen a l’Atenció Primària i volen adquirir el títol d’especialistes s’hagin de començar a preparar. “Cal tancar d’una vegada per totes les especialitats que es van incorporar com a categoria al Reial Decret”, demana Brugués. Per les infermeres que fa anys que treballen a l’Atenció Primària, examinar-se per via excepcional significa evitar presentar-se a una plaça d’especialista on no es reconeixeria el grau d’expertesa que tenen ja adquirit i se les obligaria a estudiar i rotar durant dos anys per diferents llocs.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*