Espanya es queda enrere en la lluita contra el tabac

Tot i que la nova directiva europea es va aprovar el 2014, el Govern del PP no l'ha traslladat a la legislació espanyola i no entrarà completament en vigor en el termini

Teguayco Pinto
 
 
 

Aquest és un article publicat a eldiario.es

Espanya, que fa uns anys liderava la lluita contra el tabaquisme a Europa, es queda endarrerida i ni tan sols complirà amb el termini proposat des de Brussel·les per transposar la nova directiva sobre el tabac a la legislació espanyola. La norma, que imposa noves restriccions sobre el tabac, va entrar en vigor el passat divendres 20 de maig. La indústria tabaquera, que va tractar d’aturar la nova regulació, ha aconseguit frenar algunes de les mesures que demanaven diverses associacions mèdiques.

Al nostre país moren a l’any més de 60.000 persones per qüestions directament relacionades amb el consum de tabac, segons l’últim estudi epidemiològic realitzat, el que suposa més del 15% de les morts registrades a tot l’Estat. Aquest mateix estudi indica que el 40% dels fumadors morirà prematurament pel tabac si no deixen de fumar.

Per aquest motiu, des de diferents societats mèdiques s’ha rebut positivament la nova normativa, més restrictiva, tot i que insisteixen que “sigui traslladada a la legislació el més aviat possible i de la forma el més rigorosa possible”, explica a eldiario.es Carlos Jiménez, pneumòleg i director del programa de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

Una directiva que es queda curta

No obstant això, des d’aquesta organització s’han criticat alguns punts en els quals la nova normativa s’ha quedat curta, especialment pel que fa a l’empaquetat del tabac. En el nou disseny de paquets aprovat per la directiva, les advertències sanitàries han de cobrir com a mínim el 65% de les dues cares dels paquets, però no inclou l’embalatge genèric, que, segons Jiménez, “hauria estat un pas enorme en favor de la salut pública”.

També des de la Comissió Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT) s’ha criticat l’absència d’aquesta restricció, encara que ambdues organitzacions consideren positiu que almenys permeti que cada país pugui aplicar l’envasament genèric, cosa que ja han fet Irlanda, França, Regne Unit o Hongria. “És un acord de mínims, tot i que es deixa oberta la possibilitat que cada estat vagi una mica més enllà”, explica a eldiairo.es Regina Dalmau, presidenta de l’CNPT.

Espanya, però, “no anirà més enllà del que està aprovat en la directiva”, lamenta Dalmau, que assegura que el govern ha ignorat les peticions de la CNPT. “Des del ministeri no s’ha proposat res en aquesta línia, ni tan sols s’ha esmentat”, assegura. Igualment, Jiménez lamenta que el govern no hagi respost a la petició de la SEPAR d’aprofitar la transposició de la nova directiva europea per implantar l’empaquetat genèric. “Vam enviar fa ja temps un escrit al govern en el qual recordàvem la importància d’aquestes mesures i no hem rebut cap resposta”, assegura aquest pneumòleg.

El PP ha tingut dos anys per adoptar la directiva

Però Espanya no només no va a adoptar mesures addicionals a curt termini, sinó que tampoc arriba a temps per transposar la directiva europea abans que es compleixi el termini donat per Brussel·les, que vencia divendres. El ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, admetia dijous que “hi ha una disposició reglamentària que s’està tramitant”, però que alguns aspectes de la directiva necessiten “un modificació legal” que no es pot dur a terme perquè “no hi ha Parlament per poder fer-la”.

“Hi ha hagut temps suficient per implantar-la i aprovar-la abans que arribéssim a aquest moment”, assegura Jiménez, que recorda que la normativa es va aprovar el 2014. “Esperem que el pròxim equip ministerial es posi a treballar per fer la transposició al més aviat possible”, conclou aquest pneumòleg.

La presidenta de l’CNPT també afirma que “aquesta excusa no val” i que “potser no els interessava o hi ha alguns terrenys en els quals no es volen ficar”. El problema, segons Dalmau, rau en la manca d’interès polític que hi ha hagut en aquesta legislatura a l’hora d’abordar el problema del tabaquisme, ja que “Espanya va prendre un posicionament de lideratge quan fa cinc anys es va implementar l’anterior llei, però des llavors no s’ha fet res, però res “.

Això, insisteix Dalmau, “no té a veure amb el color polític, no és una qüestió de qui va posar la llei o qui va venir després, és un problema de salut pública” i recorda que “el tabac és la principal causa de mort evitable nostre país “.

No obstant això, tot i el retard del govern a l’hora de transposar la directiva europea, els articles sobre la modificació dels paquets de tabac i picada d’embolicar seran aplicació automàtica, pel que a partir de demà és d’obligat compliment que incloguin les noves advertències sanitàries i les companyies tindran fins al 20 maig 2017 per aplicar-la a tots els seus productes. No queda clar, però, com s’han d’aplicar altres restriccions com les que afecten els purs o el tabac de pipa, que dependran de la forma de transposar la directiva, que depèn de cada estat.

Pressions de la indústria

Des de la indústria tabaquera s’ha insistit que algunes de les mesures proposades, com l’esmentat envasat genèric, són desproporcionades, innecessàries i no tenen justificació científica. La Taula del Tabac, òrgan representant de les empreses del sector a Espanya, assegura que “no hi ha informació contrastada i actualitzada sobre l’efectivitat d’aquesta mesura”, cosa que neguen des de les societats mèdiques.

“Actualment tenim prou evidències científiques que demostren que en aquells països on l’empaquetat genèric ha estat implantat s’ha observat una disminució en el nombre de fumadors, un augment en el nombre de fumadors que intenten deixar de fumar i, el que és més important, una disminució en el nombre de joves que s’inicien al consum”, explica Jiménez.

Des de la SEPAR han criticat la posició de les tabaqueres i Jiménez ha assegurat que aquesta indústria “està lluny d’assumir la seva responsabilitat”. “Ells saben, i ho saben molt bé, que l’empaquetat genèric és una molt bona mesura per fer que disminueixi el nombre de fumadors joves, el problema és que va directament en contra del seu negoci”, assegura Jiménez.

1 Comentari en Espanya es queda enrere en la lluita contra el tabac

 1. illiyooun qureshi // 27/11/2017 en 14:12 // Respon

  Man with a Van | Man and Van | UK Movers | Removal Service | London Removals | Hire Van and truck | Flat Movers | Hire Van with a Van | London Movers

  Whether you are moving or shipping furniture purchaing online, you have several options. When it comes to delivery or when you are looking van or truck with driver to delivery your furniture in UK. Just visitor web deliveryd2d.com or call us at our toll free number and get the get instant quotes.

  Removal drivers can help you move anything you need to be transported, from dishes to furniture. It does not matter if you are moving your belongings in next streets over or miles away. No household job is too small or too big. When you hire a local professional on DeliveryD2D, you can be sure that your job will get done at best price that suits you.

  Why waste time when you can find man with a van in your area at the best price you want.

  Call us on our free phone number 0800 0 119 116
  http://www.deliveryd2d.com (Delivery Door 2 Door)

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*