Espanya segueix encara per sobre de la mitjana europea en nous casos de VIH

Tot i decréixer, la taxa de contagis el 2015 està més d'un punt per sobre de la de la UE: el 2015 es van registrar 3.428 infeccions

Raúl Rejón
 
 
 
Un tub buit. CC by Wheeler Cowperthwaite (Flickr)

Un tub buit. CC by Wheeler Cowperthwaite (Flickr)

Aquest és un article publicat a eldiario.es

El VIH segueix sent una epidèmia preocupant fins i tot al primer món. Malgrat una tendència a la baixa en el nombre de diagnòstics, Espanya segueix presentant una taxa de casos per sobre de la mitjana de la Unió Europea, segons l’últim informe del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC). Els 3.428 nous portadors del virus detectats el 2015 suposen un 7,4 per 100.000 habitants. La mitjana europea més actualitzada està en 6,3.

El comissari de Salut europeu, Vytenis Andriukaitis, considera que “el VIH i la SIDA continuen sent un seriós problema” tot i que la tendència general és cap a la baixa. L’ECDC explica que, entre les principals raons perquè aquesta malaltia infecciosa segueixi tenint caràcter epidèmic, hi ha l’alt percentatge de persones que no saben que estan infectades: fins a un 15%, segons els càlculs del centre que publica aquest dimarts la seva última anàlisi sobre la patologia.

Això es tradueix en 122.000 persones al continent que ignoren la seva situació. Així, en l’última dècada, a Espanya s’haurien acumulat fins a 5.900 casos sense diagnosticar. Potencials vectors de contagi. “Per assolir a aquest percentatge de població hem d’incrementar i facilitar les proves del VIH”, ha dit la directora executiva de l’ECDC, Andrea Ammon. En aquest sentit, la Coordinadora Estatal VIH i sida (CESIDA) es va queixar aquest any de “la falta d’ajuda” d’algunes administracions com la Comunitat de Madrid.

Quatre anys fins a saber-ho

El retard en la detecció del virus està darrere de la preocupació de les autoritats sanitàries, ja que impedeixen frenar la infecció i l’accés als tractaments. L’estimació mitjana és que entre el contagi i el diagnòstic passin quatre anys, segons els estudis de l’ECDC. Quatre anys de risc de transmissió.

Les dades de l’Organització Mundial de la Salut i el centre europeu indiquen que encara, més de la meitat dels diagnòstics no poden establir la “ruta de contagi”. A Espanya, el contacte més habitual és el de les relacions homosexuals entre homes que supera el 65% -mentre la mitjana europea està deu punts per sota-. En aquest grup estan Àustria, Croàcia, Xipre, la República Txeca, Alemanya, Grècia, Hongria, Irlanda, Malta, Països Baixos, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia i el Regne Unit.

Tot i les xifres europees i els missatges de preocupació, l’acumulació de diagnòstics a la Unió Europea en l’última dècada sumen 592.000 nous casos de VIH. De tot aquest volum, el pas a la malaltia d’immunodeficiència, la SIDA, té una taxa de 0,8 per cada 100.000.

El VIH i la SIDA han reforçat el seu caràcter de patologia dels països empobrits. Els últims recomptes d’ONUSIDA indiquen que el 2015 es van registrar més d’un milió de nous casos: 36,7 milions a tot el món. Més de la meitat a l’Àfrica oriental i meridional.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*