Institucionalitzar la desigualtat i els interessos privats en l’atenció sanitària de Catalunya

El govern de JxS ha anat introduint modificacions legals dels estatuts dels diferents Consorcis Sanitaris de Catalunya per facilitar l'entrada d’interessos privats i de realització d'activitat privada als centres sanitaris públics.

Plataforma Tanquem Barnaclínic
 
 
 

La Plataforma d’usuàries i treballadores TANQUEM BARNACLINIC SA vol donar resposta a les declaracions realitzades pel Conseller de Salut Sr. Comín al diari El País que es corresponen amb les últimes mesures que el govern de JxS pretén implantar legalment en el ja castigat i privatitzat sistema sanitari català.

L’avantprojecte de llei de mesures fiscals que acompanyava als pressupostos de 2016, ara paralitzats, pretenien modificar més de vuitanta articles de lleis preexistents,  amb la finalitat de permetre l’utilització del patrimoni i l’activitat privada als centres sanitaris públics.  El Sr. Comín, amb les seves declaracions als mitjans, ratifica aquesta intencionalitat.

Per aplicar aquestes polítiques, el govern de JxS ha anat introduint modificacions legals dels estatuts dels diferents Consorcis Sanitaris de Catalunya per facilitar l’entrada d’interessos privats i de realització d’activitat privada als centres sanitaris públics. Fa tan sols uns quants dies un dels últims estatuts que pretenien modificar, el del Consorci Parc Salut Mar, que donava cobertura legal a aquestes mesures privatitzadores, va ser paralitzat per la immediata mobilització de veïns i veïnes, treballadors i treballadores de l’Hospital i per l’Ajuntament de Barcelona, co-responsable de la gestió d’aquest consorci públic.

Existeixen múltiples evidències que la inequitat social és el factor més determinant en la salut de les persones. A Catalunya la desigualtat entre la població ha crescut en els últims anys per sobre de la mitjana de la Unió Europea. També és la comunitat autònoma que més retallades ha efectuat en l’estat de benestar, tant en sanitat, dependència i  educació i una quarta part de la població està en risc de pobresa i d’exclusió social. Malgrat aquestes evidències i fent ús d’una clara perversió del llenguatge però sobretot del concepte d’ètica del bé comú, el Sr. Comín, alumne de l’escola de negocis d’Esade, pretén dir-nos que és èticament admissible fer un ús privat del patrimoni públic permetent que existeixin dos tipus de beneficiaris a la sanitat, els rics i els pobres. Dos tipus d’activitat dins d’un mateix centre públic, la destinada als “clientes” i  una altra destinada als “usuaris”. Per fer-ho possible, es proposen canviar lleis i les “fórmules jurídiques”. Com diu el mateix conseller, “la mesura que cal prendre és la conversió de la figura jurídica responsable d’aquesta activitat privada, en organitzacions sense afany de lucre”.

El Sr. Comín en un joc malabar, es treu de la màniga una nova figura “les pseudoempreses sense ànim de lucre” per amagar la seva finalitat que és fer negoci amb la salut de les persones. Com ja està succeint a BarnaclínicSA, una empresa que els hi permet i que promou la corrupció i el benefici privat d’unes poques elits amb els recursos de tots. Aquesta Plataforma ja li va fer entrega el passat dia 3 al Conseller, més de 2.500 signatures recollides entre els veïns i veïnes del barri, que manifestaven la voluntat de tancar aquest negoci privat que s’aprofita dels recursos del mateix Hospital, mentre el centre manté llits i quiròfans tancats. I la campanya a Change continuarà.

Instaurar dues portes d’entrada als centres públics, l’atenció inequitativa, institucionalitzar la desigualtat d’un dret bàsic i universal, no és ètic Sr. Comin. Per afirmar això, sense vergonya, ens preguntem si era necessari posar a un llicenciat en filosofia a càrrec de la sanitat catalana, ja castigada, retallada i privatitzada per l’anterior conseller i empresari Sr. Boi Ruiz.

La Plataforma TANQUEM BARNACLINIS,SA es manifesta una vegada més, per una sanitat 100×100 pública, universal, i de qualitat, gestionada públicament, eficient, social i èticament al servei del be comú.

No feia falta únicament un “polític” en el Departament de Salut, com el propi Sr. Comín s’autodefineix, feia falta un polític honest que defensés els drets socials bàsics de totes i tots, que ens estan robant,  i aquest no és vostè  Sr. Conseller. Únicament representa  la segona part de la primera onada de retallades i  privatitzacions portades a terme per l’empresari Sr. Boi Ruiz.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*