La Comunitat de Madrid reactiva en precampanya la comissió d’experts de VIH després d’abandonar-la durant tres anys

La regió concentra el 25% dels nous diagnòstics d'Espanya i registra, sense remissió, uns 1.000 contagis l'any. El Govern d'Aguirre va iniciar un programa pioner de proves ràpides el 2009 en vuit centres de salut i va prometre estendre-ho però no s'ha fet deu anys després. Aquests centres han estat gairebé un mes sense proves ràpides de VIH i sífilis perquè la Comunitat no va redactar un nou contracte a temps

Sofía Pérez Mendoza
 
 
/ iStock

/ iStock

La gestió de la Comunitat de Madrid per a combatre el VIH treu el cap al barranc en els últims mesos de legislatura. Els centres de salut que fan proves ràpides per a detectar el virus i la sífilis han estat gairebé un mes sense kits per a poder realitzar-les i el grup d’experts que es va crear el 2016 per a avançar en el diagnòstic, tractament i acompanyament als nous contagis sol s’ha reunit dues vegades des de llavors. El Govern regional ha reactivat les trobades a principis d’abril, en període de precampanya, després de tres anys congelada sense trobades ni avanços.

La Comunitat de Madrid va ser pionera en la implantació d’un programa de proves ràpides en els centres de salut en 2009. Es va posar en marxa en vuit punts, amb la promesa que s’ampliaria progressivament. Deu anys després, el nombre de centres de salut continua sent el mateix i durant gairebé un mes cap d’ells ha donat cites a pacients que sospiten que poden haver adquirit el virus perquè no disposen del material per a fer les proves ràpides. Les agendes han estat tancades gairebé un mes. Des d’aquesta setmana, aquests centres ja disposen de nou dels kits i durant aquest temps les proves es podien fer als hospitals públics, segons fonts de la Conselleria de Sanitat.

Sanitat ha solucionat la falta de proveïment amb un nou pegat: un contracte sense concurs públic que només funcionarà durant uns mesos “mentre s’elabora un contracte no menor”, informen fonts de la cartera. Al gener, la Conselleria ja va actuar de la mateixa manera signant un contracte menor amb l’entitat que tenia adjudicat el desenvolupament i gestió del programa des de 2015, Apoyo Positivo. Ara, el contracte s’ha dut a terme amb una altra organització, Educadores Sociales Las Alamedillas, de forma provisional fins que es doni estabilitat al servei amb un concurs públic que el garanteixi per diversos anys. Sanitat no sap quan estaran llestos aquests plecs.

La Comunitat de Madrid concentra el 25% dels nous contagis anuals. 12.461 des de l’any 2007, segons dades del Ministeri de Sanitat encara no consolidats. El recompte definitiu llançarà una xifra major. El nombre de diagnòstics no baixa dels 1.000 anuals, més del 80% homes. 1.808 en 2013, 1.197 el 2014, 1.064 el 2015, 1.066 el 2016… “No cau d’aquest sostre i, any a any, es van sumant diagnòstics”, diu Reyes Velayos, presidenta de Apoyo Positivo. La taxa a Madrid és de 16,5 persones amb el virus per cada 100.000 habitants. En el cas dels homes, ascendeix a 30.

Velayos reivindica que la falta de previsió de la Conselleria no només ha deixat sense proves ràpides als centres de salut, sinó que ha deixat tocat el programa d’acompanyament a les persones que sospiten que poden tenir el virus. L’associació que dirigeix va ser la responsable d’aquest projecte entre 2015 i 2018. El gener de 2019, amb el contracte caducat, es va prolongar l’assistència a través d’un contracte menor que reduïa a la meitat el pressupost disponible al mes, segons Apoyo Positivo. D’11.000 euros a 48.000. “Vam haver de reduir personal i centrar-nos només en les consultes. No es podia fer formació en els centres de salut, ni tallers ni difusió del projecte. Segurament haurem perdut una mica de diners”, admet.

Les organitzacions que treballen amb persones amb VIH han remès a la Comunitat de Madrid queixes al llarg de la legislatura sobre el retard de les ajudes. De l’altre costat, malgrat que la gestió a vegades ha estat atropellada, segons les ONG, el Govern regional ha obert una nova via de finançament per a prevenció de 500.000 euros, que ja ha arribat a les organitzacions encara que amb algun temps de retard.

Entre els anuncis sense recorregut que deixa el Govern del PP en aquesta legislatura està la Comissió d’Experts en VIH i altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). El grup es va inaugurar el març de 2016 quan era encara titular de Sanitat l’exconseller Jesús Sánchez Martos. La comissió anava a encarregar-se de proposar actuacions per a “disminuir la incidència de les infeccions, afavorir el diagnòstic precoç i disminuir la discriminació i l’estigma associat a aquestes malalties” però solo es va reunir una vegada, a l’estiu d’aquest any, segons organitzacions presents en la comissió.

Des de llavors, els membres del grup no han rebut noves convocatòries. La Comunitat de Madrid ha deixat abandonada la comissió durant gairebé tres anys. Fins a aquest mes d’abril, coincidint amb la precampanya de les eleccions autonòmiques i municipals, les organitzacions van rebre un correu amb una proposta de reunió. La Conselleria de Sanitat no dóna cap explicació sobre per què ha mantingut inactiva la comissió en aquest temps.

Entre els avanços que van cristal·litzar en l’última trobada hi ha tres grups de treball per a aprofundir en el protocol de profilaxi preexposició (donar tractament antiretroviral preventivament), per a investigar què està ocorrent com el chemsex i com abordar-ho, i millorar la prevenció de l’estigma i la discriminació.

Aquest és un article original de eldiario.es

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*