La crisi ha incrementat les probabilitats de patir una incapacitat laboral de llarga durada

Segons un estudi de l’Hospital Universitari Bellvitge tenir més de 50 anys i ser autònom augmenta les possibilitats de patir una baixa laboral de llarga durada

Caralp Mariné
 
 
 
Els sectors immobiliari i de la construcció els més afectats per les baixes de llarga durada / ENRIC CATALÀ

Els sectors immobiliari i de la construcció els més afectats per les baixes de llarga durada / ENRIC CATALÀ

Tenir més de 50 anys, ser autònom o treballar en els sectors immobiliari i de la construcció incrementen la probabilitat de patir una incapacitat laboral de llarga durada per trastorn mental. Així es desprèn d’un estudi elaborat per l’Hospital Universitari Bellvitge i que s’ha fet públic aquesta setmana.

En l’estudi, realitzat entre el 2008 i 2012, s’han analitzat 7.200 casos de persones en situació de baixa per trastorn mental per observar els factors que influencien al fet de tenir una baixa més llarga o més curta. La conclusió principal que s’extreu d’aquesta investigació és que els factors que provoquen baixes més llargues en persones incapacitades per trastorns mentals no només són mèdics sinó que són provocats per altres determinants demogràfics i sociolaborals.

“El que volíem era veure com afecten els trastorns mentals a la durada de la baixa laboral i conèixer quins altres factors s’associen a una baixa de llarga durada”, explica la doctora Eva Real, membre del grup de recerca, a Catalunya Plural. “I el que ens hem trobat és que la baixa s’allarga no només pel trastorn en si sinó per altres factors”, afegeix. “Els trastorns més greus provoquen llargues més baixes, ara bé, no és l’únic ni el factor amb més pes”, puntualitza la doctora. Entre la resta de determinants que fan que s’allargui la baixa està el tipus de sector laboral, l’edat, el tipus de contracta o la situació professional.

Per exemple, segons les conclusions de l’estudi tenir més de 50 anys i ser autònom incrementa les probabilitats d’allargar la baixa. “No hem extret conclusions causa efecte, però sí que veiem que aquest resultat pot tenir sentit tenint en compte que molts autònoms de més de 50 anys han hagut de fer front a pèrdues greus i això s’ha traduït en un estat d’ànim baix i en ansietat, problemes que no es solucionen d’un dia per l’altre”, explica la doctora.

Més risc per als autònoms

L’estudi a més conclou que els treballadors per conta pròpia tenen el doble de probabilitats de patir una incapacitat temporal de llarga durada. Per altra banda també han observat que els treballadors que tenen un contracte de duració determinada o de durada i servei també tenen més probabilitats de què la baixa per trastorn mental s’allargui.

“Hem vist que el 55% de les persones que treballen al sector de la construcció o l’immobiliaria necessitaven baixes més llargues. En canvi entre els funcionaris aquest percentatge és del 34%. És una diferència significativa”, explica Real.

Els sectors més afectats per la crisi són en molts casos els més afectats per aquestes baixes més llargues, és el cas de l’immobiliari. “Amb aquest estudi ens hem trobat amb una foto de la crisi econòmica i social que ha patit Espanya els darrers anys”, conclou Real.

Segons l’Organització Europea per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), entre el 33 i el 55% de les noves sol·licituds per incapacitat permanent es demanen per motius de trastorn mental, una xifra que puja fins als 70% en el cas dels adults joves. És a dir, es demanen més prestacions d’incapacitat permanent per problemes psiquiàtrics que no per càncer, diabetis, accidents o patologies traumatològiques o reumatològiques.

La doctora diu que és molt important seguir estudiant els motius que porten a què la salut empitjori per poder oferir una millor assistència als malalts i per minimitzar l’impacte que té això sobre l’economia del sistema.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*