La despesa en Salut augmenta per sota la mitjana en els pressupostos pel 2017

L'augment de la despesa general en el projecte de Junqueras augmenta un 7,2% respecte a la del 2015 mentre que l'increment de la partida en Salut és del 4,8%

Blanca Blay
 
 
 
Junqueras i el seu equip econòmic al Parlament ©SANDRA LÁZARO

Junqueras i el seu equip econòmic al Parlament ©SANDRA LÁZARO

El vicepresident Oriol Junqueras ha exhibit aquest dimarts un augment encara més alt en inversió social respecte als pressupostos que la CUP va rebutjar per a l’exercici anterior, els presentats el mes de maig passat. D’aquest augment respecte a l’anterior proposta pressupostària del Govern -els comptes es preveien aprovar el 2016 però van haver de prorrogar-se els anteriors- 92 milions van a la partida de Salut, on van a parar un total de 8.750,5 milions d’euros.

Si la darrera oferta del Govern contemplava augmentar el pressupost de Salut en 316,7 milions d’euros, l’actual (ja amb vista a 2017) puja la partida en 408,4 milions respecte als darrers pressupostos aprovats, els del 2015. Amb tot, Salut augmenta la despesa per sota la mitjana de tots els departaments. Si bé l’augment de la despesa general en aquest projecte augmenta un 7,2% respecte a la del 2015, la partida de Salut s’incrementa en un 4,8%.

En cas que els nous pressupostos puguin ser aprovats com espera el Govern, el departament de Salut tindria assignada per a l’any vinent una partida de despesa de 8.750,5 milions d’euros respecte als 8.342,1 milions d’euros del 2015.

Aquests 408,4 milions més de despesa serviran, segons estableix el document presentat, per “avançar en l’assoliment d’un sistema universal, públic i equitatiu”. D’entre les diferents partides que s’enduen més diners d’aquest augment respecte a 2015 hi ha la cobertura de receptes i nous medicaments aprovats – 127,7 milions- o la partida per a millorar el model d’atenció a les persones amb problemes de salut mental, on van 99 milions d’euros més per a polítiques de prevenció, inserció laboral i acompanyament a les famílies. Destaca també la partida de Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (MHDA) -83 milions addicionals- pel finançament de nous fàrmacs, la centralització de la compra de medicaments oncològics i augments d’eficiència en la compra de tractaments.

A més, també es preveuen 35 milions addicionals per reduir les llistes d’espera per una intervenció quirúrgica, una prova diagnòstica o una primera visita a l’especialista i 26 milions per a la millora d’infraestructures i equipaments sanitaris.

1.000 milions lluny dels pressupostos de 2010

Malgrat que el projecte pel 2017 suposa una millora respecte als cinc exercicis econòmics anteriors en termes pressupostaris, amb 8.750,5 milions d’euros el Departament de Salut segueix lluny del que va disposar el 2010, l’any que la Generalitat va destinar-hi 9.700 milions.

Així, en comparació l’any 2010, el de més despesa social abans de les retallades, la partida en sanitat és un 11% més baixa amb encara 1.000 milions d’euros menys. Durant els dos governs d’Artur Mas, amb Boi Ruiz al capdavant del Departament de Salut, la tisorada va ser de més de 1.300 milions d’euros i el Govern no ha aconseguit encara revertir del tot les retallades.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*