La teràpia assistida amb gossos passa també a tractar la síndrome alcohòlica fetal

Vall d’Hebron posarà en marxa el primer estudi científic del món per avaluar l’eficàcia de la teràpia assistida amb gossos en la síndrome alcohòlica fetal

Redacció
 
 
 
Vall d’Hebron és el primer hospital del món en realitzar teràpia assistida amb gossos per tractar la síndrome alcohòlica fetal / Hospital Vall d'Hebron

Vall d’Hebron és el primer hospital del món en realitzar teràpia assistida amb gossos per tractar la síndrome alcohòlica fetal / Hospital Vall d'Hebron

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha incorporat la teràpia assistida amb gossos en el tractament dels nens i adolescents que pateixen síndrome alcohòlica fetal. Aquesta síndrome és causada pel consum d’alcohol de les mares durant l’embaràs i presenta símptomes diversos, com problemes cognitius, psicològics, conductuals i socials. Gràcies a la teràpia assistida amb gossos, es poden millorar alguns d’aquests símptomes en pacients seleccionats. D’aquesta manera, Vall d’Hebron és el primer centre en tot el món que fa servir aquesta teràpia per tractar la síndrome alcohòlica fetal.

Com ha valorat el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, la teràpia assistida amb gossos ha demostrat “ser útil per millorar alguns dels símptomes de l’autisme, l’esquizofrènia o la depressió”. És per aquest motiu que el servei ha decidit incorporar aquesta teràpia per a la síndrome alcohòlica fetal posant en marxa el primer assaig clínic. Aquesta teràpia serà viable ràcies a l’acord que Vall d’Hebron ha realitzat amb la Fundació Probitas.

La Dra. Nuria Gómez, psiquiatra i responsable del Programa de la Síndrome Alcohòlica Fetal de Vall d’Hebron, explica que “la ingesta d’alcohol durant l’embaràs pot provocar danys en les estructures del cervell o en el funcionament neuronal. Ara, gràcies a la teràpia assistida amb gossos, disposem d’una eina més en aquesta patologia, que se suma al tractament farmacològic i la teràpia psicològica”. Així, des de Probitas, la Dra. Marta Segú, directora executiva, explica que la seva entitat porta anys col·laborant en projectes innovadors en diversos hospitals de Catalunya i era coneixedora d’altres experiències de teràpia assistida amb gossos per l’abordatge de nens amb autisme o altres patologies de salut mental.

Els nens i adolescents que presenten aquesta patologia tenen moltes dificultats per adaptar-se a la vida quotidiana. “Els danys en el cervell provoquen que tinguin dificultats en el control emocional o el pensament abstracte, ingenuïtat i incapacitat per entendre les normes socials o els dobles sentits, o dèficits en les habilitats de la vida diària i socials”, ha comentat la Dra. Nuria Gómez. “Per exemple, pateixen atacs de ràbia, fan conductes de risc o poden marxar amb qualsevol desconegut pel carrer”.

Vall d’Hebron és el primer hospital del món en realitzar teràpia assistida amb gossos per tractar la síndrome alcohòlica fetal / Hospital Vall d’Hebron

Els gossos desperten la part emocional dels pacients

La Dra. Nuria Gómez i la psicòloga clínica Raquel Vidal escullen quins són els objectius a treballar amb cada nen, com les habilitats socials, l’autoestima, la lògica, la impulsivitat o la psicomotricitat. Durant les sessions amb els gossos, està present una tècnica del Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC), que supervisa la relació entre els gossos i els nens. Treballar la impulsivitat i l’ansietat són dos objectius habituals. D’aquesta manera, la tècnica especialista en gossos prepara exercicis com que el nen llenci una pilota al gos, fet que l’obliga a esperar i a comptar fins a tres, o que el nen abraci al gos, senti el seu cor i inspiri i espiri profundament, per reduir l’ansietat. També es pot treballar la lògica, com quan al nen se li presenten quatre recipients diferents (una copa, una tassa, un bol amb forats a la base i un bol sense forats) perquè esculli el més adequat per donar aigua al gos. “Així es treballen els objectius en concret, i també es millora l’autoestima i la seguretat del pacient, que veu com és capaç de dur a terme els exercicis”, assenyala Vidal.

“Els pacients estan encantats”, afegeix Gómez que els descriu com nens i adolescents que connecten molt ràpidament amb els animals. Això passa perquè, al seu entendre, “la relació amb els gossos no és tan complicada com la que mantenen amb els adults, no està mediada pel llenguatge o les normes dels adults. Les regles són més senzilles i, a més, la relació presenta un elevat contingut emocional, fet que ajuda a establir la connexió”.

Ara per ara les sessions amb els gossos són individuals, amb un únic pacient en cada sessió i dos gossos. Les sessions tenen una duració aproximada de 30 minuts. Quan el nen o l’adolescent entra a la consulta, hi ha dos gossos en cada sessió, que l’esperen asseguts en dues cadires per iniciar la teràpia. En una segona fase, les sessions passaran a fer-se en grup on participaran dos gossos i diversos pacients per treballar les habilitats socials entre ells.

Un dels problemes més importants en aquests nens i adolescents és el dèficit en la cognició social, és a dir, presenten problemes per entendre les normes socials habituals”. Concretament, pel que fa a la cognició social, un dels símptomes més característics dels pacients amb síndrome alcohòlica fetal és la ingenuïtat. “Tenen una ‘teoria de la ment’ deficitària, és a dir, els hi costa molt saber què pensen i senten les altres persones. No entenen les bromes o els dobles sentits —afegeix la Dra. Nuria Gómez—. Gràcies a la presència dels gossos, esperem que els pacients estiguin més predisposats a la interacció i aprenguin a distingir i entendre les emocions de la resta de les persones”.

Com explica el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, “els gossos són ‘facilitadors’ de la feina dels psiquiatres i els psicòlegs, ja que ajuden al fet que els pacients expressin i entenguin millor les seves emocions i, en el cas concret de la paràlisi cerebral, els motiven a moure’s”. És important busca maneres de treballar amb els nens amb SAF, ja que només a Vall d’Hebron ja s’han tractat més de 300 nens i adolescents amb aquesta patologia en els últims tres anys.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*