Absolt el metge acusat d’estafar un pacient per negar-se a operar-lo per la via pública

L'Audiència Provincial de Barcelona ha absolt al neurocirurgià Juan Maestro de León, acusat d'un presumpte delicte d'estafa després de negar que podria operar a Justiniano Villarán per la via pública

Blanca Blay
 
 
 
Justiniano Villarán, en un moment del vídeo de SICOM.

Justiniano Villarán, en un moment del vídeo de SICOM.

L’Audiència Provincial de Barcelona ha fallat a favor del neurocirurgià Juan Maestro de León i l’ha absolt del presumpte delicte d’estafa a Justiniano Villarán. El metge havia estat acusat del delicte per Villarán, pacient a qui havia operat de síndrome piramidal el 17 de setembre de 2012. Segons l’acusació, quan Villarán va acudir al facultatiu per fer-li una consulta sobre la seva malaltia neurològica aquest va dir-li que l’operació a la que havia de sotmetre’s no la podia fer per la Seguretat Social i que per tant havia ser per la via privada, a la Clínica Mútua de Terrassa, per un import de prop d’uns 9.000 euros, entre l’estada i els honoraris.

En la primera trobada entre el pacient i el metge i després de dir-li que l’operació no li faria per la via pública, Maestro de León va dir-li a Villarán: “No estic disposat a posar les eines a disposició de la seguretat social”. A la pregunta de si l’operació podia fer-se o no a l’hospital de la xarxa pública, el facultatiu va respondre-li: “jo no, i en qualsevol cas si ho fas t’has de posar a la llista d’espera i tens de dos a tres anys”.

En la sentència feta pública aquest dimecres “el tribunal considera que l’acusat no va negar la possibilitat que tals intervencions es fessin al referit hospital [l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa] sinó que de forma clara i rotunda va indicar que, en qualsevol cas, ell només estava disposat a fer-li la intervenció si es feia de forma privada negant-se a qualsevol col·laboració amb la sanitat pública”. En el text també es precisa que a través de l’Hospital, dependent del Servei Català de la Salut, s’hauria pogut realitzar una intervenció de la mateixa naturalesa.

El cas de Justiniano Villarán

Justiniano Villaran estava afectat des de feia anys d’una malaltia neurològica anomenada síndrome piramidal i va decidir consultar al doctor Juan Maestro de León, un neuròleg especialista en aquesta patologia que compaginava aquesta feina a l’hospital de la xarxa pública amb el tractament de pacients des de la privada.

Després de diverses consultes i proves el doctor va dir-li que l’operaria per la via privada i Villarán va acceptar i es va sotmetre a l’operació al cap de pocs dies, el 17 de setembre de 2012. Després de l’operació, el Justiniano i el seu germà van explicar al doctor que reclamarien les despeses de l’operació a la Seguretat Social i el metge els va contestar: “No opero una síndrome piriforme per la seguretat social perquè no em surt dels ous”. El cas va ser destapat per l’ONG Sicom i la Fiscalia demanava 4 anys de presó i una indemnització de 8.716,26 euros que Juan Maestro de León havia de pagar a Villarán.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*