L’eterna tornada al Congrés de la despenalització de l’eutanàsia

El PSOE registra una proposició per modificar el Codi Penal i ajustar altres normes després d'haver rebutjat iniciatives similars d'Unidos Podemos fa un any

Irene Castro / Aitor Riveiro
 
 
/ IStock

/ IStock

L’eutanàsia és un d’aquests debats en els quals la societat va molt per davant dels polítics. La seva despenalització es cola al Congrés amb certa freqüència, però mai tant com en aquesta legislatura. Dimarts que ve el Ple debatrà una proposició del Parlament de Catalunya per modificar el Codi Penal. Serà la tercera vegada en menys de dos anys. I, abans de les pròximes eleccions, es veurà almenys una quarta vegada, després que el PSOE s’hagi sumat aquest dijous a la defensa de l’eutanàsia amb la presentació d’una iniciativa per regular-la i despenalitzar-la després d’haver votat prèviament en dues ocasions en contra de la seva tramitació.

Socialistes i Ciutadans van argumentar l’any passat la necessitat de regular primer la mort digna. Tot i que la proposta d’Albert Rivera per garantir les cures pal·liatives al final de la vida porta parada diversos mesos en el tràmit de la ponència, el PSOE ha optat per presentar la proposició de llei amb la qual pretén regular un pas més: el dret de les persones a sol·licitar ajuda per morir.

A la proposició de Ciutadans, Unidos Podemos va presentar una esmena que modifiqués el Codi Penal i despenalitzés l’eutanàsia. PP, PSOE i Ciutadans la van rebutjar. En l’adreça socialista argumenten ara, després del registre de la seva llei que va en la mateixa línia, que és necessari “separar” el debat de les cures pal·liatives i de l’eutanàsia. “La mort digna serveix perquè aquells que van a morir se’ls hi doni dignitat, però hi ha gent que vol que li arribi abans, perquè sense saber exactament quan morirà sap que serà terrible pel diagnòstic de la malaltia que pateixen”, ha explicat el responsable de Justícia i Nous Drets del PSOE, Andrés Perelló.

Aquella no va ser la primera vegada que els socialistes no van recolzar la reforma del Codi Penal. El març de 2017, en temps de la gestora, Unidos Podemos va portar al Congrés la primera iniciativa per despenalitzar l’eutanàsia. Va ser recolzada per ERC, PNB i Compromís. El PP va votar en contra mentre que Ciutadans i PDeCAT es van abstenir. El vot afirmatiu del PSOE era fonamental perquè la iniciativa es debatés.

Amb la victòria de Pedro Sánchez en les primàries la posició va canviar. “Ha arribat el moment de regular a Espanya l’eutanàsia i la seva despenalització immediata, amb totes les garanties ètiques i de seguretat jurídica, per al compliment de la voluntat de la persona i la protecció de la seva dignitat”, va expressar el PSOE en les resolucions del seu 39° Congrés.

Sánchez es va comprometre amb el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, a despenalitzar l’eutanàsia –també el sistema electoral al qual després va donar llargues quan Pablo Iglesias i Albert Rivera van acordar una proposta comuna–. La proposició registrada aquest dijous pel Grup Socialista ha enxampat per sorpresa als diputats d’IU en el grup confederal. En declaracions a eldiario.es, la diputada Eva García Sempere ha assegurat que esperaven un treball conjunt amb els socialistes en aquest assumpte i més després d’haver mantingut un contacte informal a la fi de l’any passat.

“Vam entendre que la col·laboració anava a ser major”, ha declarat García Sempere. La diputada dóna la “benvinguda a qualsevol iniciativa per despenalitzar l’eutanàsia”, però lamenta que el PSOE hagi “esperat un any per treure una proposta similar” a la seva “però descafeïnada”. La diputada d’IU apunta per exemple a la desaparició del supòsit de dany psicològic en el pacient, que Unidos Podemos ja va eliminar en una de les seves propostes precisament per atreure’s el vot socialista, cosa que no va ocórrer.

El PSOE demana a Ciutadans “llibertat de vot”

La idea dels socialistes era presentar la proposició de llei a principis d’aquest any, però s’ha retardat diversos mesos, ja que hi havia dubtes sobre la idoneïtat d’obrir el debat en un moment en el qual els socialistes veuen l’amenaça de Ciutadans pel centre. Finalment han optat per anunciar la proposta aquesta setmana de pont i amb la dissolució d’ETA copant les portades.

Però el debat anava a reobrir-se en qualsevol cas la setmana vinent. El dimarts el Congrés abordarà la despenalització de l’eutanàsia per tercera vegada en el que va de legislatura amb una iniciativa que arriba des del Parlament de Catalunya a instàncies de quatre grups Junts pel Sí (on està integrat PDeCAT, que es va abstenir en l’admissió a tràmit de la proposta d’Unidos Podemos), PSC, els comuns i la CUP.

Els socialistes sí que recolzaran aquesta vegada la proposta; però la direcció sosté que la que ha registrat és més completa, ja que no solament planteja eliminar del Codi Penal el càstig als qui practiquin l’eutanàsia sinó regular els supòsits en els quals es pot dur a terme que són, bàsicament, dos: persones amb discapacitat greu crònica o malalties incurables. La direcció sosté que aquestes dues iniciatives acabaran fusionant-se en una en la tramitació.

El PSOE, que va mantenir un discurs similar al de Ciutadans per argumentar la seva abstenció en la presa en consideració de la iniciativa d’Unidos Podemos fa una crida ara a Rivera perquè recolzi la seva proposta. “Ciutadans hauria d’estar d’acord o donar llibertat de vot”, ha dit Perelló en una trobada amb periodistes en el qual la direcció socialista s’ha mostrat convençuda que, com en la resta d’iniciatives vinculades a la mort digna o l’eutanàsia, no vetarà el Govern sota el pretext de l’augment de la despesa pressupostada.

Aquest és un article de eldiario.es

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*