L’OMS gasta més diners en viatges que en la lluita contra el VIH, la malària i la tuberculosi juntes

Inverteix uns 178 milions d'euros en viatges i 62 en combatre el VIH i l'hepatitis, 54 a la malària o 52 en la tuberculosi, segons els documents interns als quals ha tingut accés The Associated Press

eldiario.es
 
 
 
Margaret Chan, directora general de l'OMS ONU/RICK BAJORNAS

Margaret Chan, directora general de l'OMS ONU/RICK BAJORNAS

Aquest és un article publicat per eldiario.es

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) gasta al voltant de 200 milions de dòlars (uns 178 milions d’euros) en viatges de personal, gairebé el triple del que gasta en la lluita contra alguns dels majors problemes de salut pública com el VIH, l’hepatitis, la malària o la tuberculosi, segons revelen els documents interns als quals ha tingut accés The Associated Press.

L’any passat, l’OMS va gastar 71 milions de dòlars en combatre el VIH i l’hepatitis (uns 62,7 milions d’euros), 61 a la malària (54,3 en euros), 59 milions de dòlars per frenar la tuberculosi (52,5 milions d’euros) i 23 milions (20,4 en euros) per combatre els problemes de salut mental de la població i l’abús de substàncies. La inversió en viatges per a 7.000 empleats supera el gastat en afrontar el VIH, l’hepatitis, la malària i la tuberculosi juntes.

Altres programes reben fons extraordinaris, com la lluita contra la pòlio, per al que l’OMS inverteix 450 milions de dòlars (400 milions d’euros). Segons publica AP, l’organisme ha demanat diners per finançar els programes destinats a afrontar les crisis sanitàries a tot el món i ha intentat controlar les seves despeses en viatges. No obstant això, tot i que va establir noves normes, membres de l’organització s’han queixat a nivell intern que hi ha empleats que les incompleixen en reservar vols en classe preferent i hotels de cinc estrelles.

“No confiem que la gent faci el correcte quan es tracta dels viatges”, va assegurar Nick Jeffreys, director de finances de l’OMS, durant un seminari intern sobre comptes al setembre del 2015, del que es va gravar un vídeo al qual ha tingut accés AP. Els empleats “poden manipular una mica els seus viatges. L’agència no pot estar segura que sempre reservin el bitllet més barat o que el desplaçament fos si més no necessari”, va afegir llavors.

El mitjà també informa sobre un comunicat intern enviat a la directora general de l’OMS, Margaret Chan i altres membres d’alt nivell amb l’assumpte “ACCIONS PER INCLOURE COSTOS DE VIATGE” (en majúscules). El comunicat indicava que el compliment de la norma que els viatges es reservaran amb antelació era “molt baix” i ha assenyalat que els països membres de l’OMS estaven pressionant perquè retallés les seves despeses.

“Els viatges són necessaris”, ha assenyalat el missatge, però “com a organització hem de demostrar que som seriosos a l’hora de gestionar-lo de manera apropiada”. L’OMS ha respost a AP assegurant que “la naturalesa del treball de l’OMS sovint requereix que el personal viatgi i que la despesa s’ha reduït un 14% respecte a l’any anterior, tot i que el total d’aquest any va ser excepcionalment alt a causa del brot d’Ebola del 2015 a l’Àfrica Occidental.

No obstant això, els empleats ignoren les regles, segons una anàlisi interna de març a què ha tingut accés el mitjà i que revela que només dos dels set departaments de la seu de Ginebra van complir els objectius, i concloïa que la taxa de compliment de la norma de reservar els viatges amb antelació era d’entre el 28% i el 59%.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*