‘No ens traureu la sang’: Acampada Mar es mobilitza en contra “la integració” del Banc de Sang i Teixits a l’estructura de l’Hospital del Mar

Des del Consorci PSMAR afirmen que el Banc de Sang i Teixits en integrar-se a l'estructura del PSMAR assumirà "els treballadors actuals i sense afectació a la qualitat del servei, als procediments ni a la relació contractual dels professionals esmentats".

Carla Benito
 
 
 
Entrada de l'Hospital del Mar de Barcelona / CC Flickr Iván Pi

Entrada de l'Hospital del Mar de Barcelona / CC Flickr Iván Pi

A partir de les 10 h del matí les treballadores del servei de Sang del Consorci Mar Parc Salut de Barcelona atendran a tot aquell qui vulgui donar sang a les portes del centre. Ho fan en una mobilització de la Plataforma Acampada Mar formada per veïns, usuaris i treballadors del Consorci que vol mostrar la seva oposició al que descriuen com una clara externalització del servei.

L’arrel de la convocatòria rau en la denúncia del projecte d’integració del Banc de Sang i Teixits (BST) i el Servei de Transfusió del Parc de Salut Mar. Acampada Mar acusa al PSMAR d’externalitzar el servei, ja que la gestió passarà al BST, però des del Consorci asseguren que el que es fa és incorporar aquesta entitat també de titularitat pública a l’estructura del centre.

Des del Consorci afirmen que el Banc de Sang i Teixits en integrar-se a l’estructura del PSMAR  assumirà “els treballadors actuals i sense afectació a la qualitat del servei, als procediments ni a la relació contractual dels professionals esmentats”.

Davant d’això, Xavi Tarragon, delegat sindical de CATAC-CTS/IAC al Consorci i membre de l’Acampada Mar apunta que a la llarga el servei viurà una precarització. Si bé els treballadors actuals mantindran la seva escala laboral, Tarragon indica que “molts ho faran amb contractes parcials, alguns de tan sols 11 hores, i com a interins”. A més, els nous contractes ho faran amb un rang inferior ja que la tipologia del contracte canvia. El que generarà, segons Tarragon, “una doble escala salarial al centre que ja es dóna en altres serveis com radiologia”.

En tot cas, la decisió s’ha pres a nivell nacional, ja que, com defensen des del Consorci, “és política del Servei Català de la Salut homologar tots els bancs de sang dels hospitals de Catalunya”. La incorporació del BST al PSMAR és la darrera que es dóna en tot el territori català. L’Hospital defensa que gràcies a això es podrà instal·lar un punt fixe de donació per una banda. Per l’altra, aquesta integració “permetrà ampliar la cartera de serveis del PSMAR, oferint la possibilitat de realitzar a l’Hospital del Mar trasplantaments autòlegs de medul·la òssia de progenitors hematopoètics per al tractament de diverses patologies hematològiques”. També es disposarà dels serveis de “laboratori de transfusió i immunohematologia i obtenció de CPH (cèl·lules progenitores hematopoètiques)”.

Tot i així, des de l’Acampada Mar consideren que aquest és un pas més a la “fragmentació de serveis dins el PSMAR” i no compren l’argument que sigui una entitat també de titularitat pública degut a unes declaracions del president del Consell d’Administració, Manel Peiró Posadas. Entre les frases que destaquen, Peiró va lloar la col·laboració público-privada com “una de les grans possibilitats del sector” i dient que “és imprescindible, un mecanisme molt adequat” alhora que parla de la necessitat del copagament per a la sostenibilitat. Tarragon denuncia que aquests perfils i aquestes iniciatives es dediquen a mirar de “reduir impostos a través de mesures que impliquen la debilitació del servei”.

La mobilització ‘No ens traureu la sang’ pretén fer posicionar l’Ajuntament de Barcelona i aturar aquest canvi de gestió.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*