21 dels 48 menors infectats per enterovirus continuen ingressats

Salut eleva a 48 els casos de menors infectats per enterovirus, dels quals nou han passat per la UCI, on dos d'ells continuen ingressats

Blanca Blay
 
 
 
L'Hospital Vall d'Hebron. / SANDRA LÁZARO

L'Hospital Vall d'Hebron. / SANDRA LÁZARO

Salut informava a inicis d’aquesta setmana d’una quarantena de menors infectats per enterovirus després que alguns d’ells presentessin afectacions neurològiques agudes. Aquest dijous el Departament ha informat en roda de premsa que des del mes de febrer han registrat fins a 48 casos en pacients menors, dels quals 21 es troben ingressats. D’aquests 21, nou han hagut de passar per la Unitat de Cures Intensives (UCI), on dos d’ells hi continuen ingressats, un dels quals per les seqüeles d’una parada cardíaca.

El Departament ha volgut deixar clar que el primer cas registrat al febrer a l’Hospital de Vall d’Hebron és l’única menor infectada per l’enterovirus D68, que té un comportament diferent i pot causar paràlisi flàccida. “És un cas aïllat de tota la resta, des de llavors va haver-hi un lapse d’un mes sense cap més novetat”, ha matisat el doctor Carlos Rodrigo, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron. La nena, de tres anys, ha quedat tetraplègica i es troba ja al servei de neurorehabilitació de l’Institut Guttman.

El gruix de casos registrats per enterovirus va produir-se entre els mesos d’abril i maig, quan van arribar a l’hospital més casos de menors infectats per enterovirus. “Ens trobem que hi ha processos amb afectació neurològica i en tots veien un comú denominador: l’afectació del sistema nerviós central es produeix en una part molt específica, el tronc cerebral, que és l’àrea del cervell que té el control de totes les funcions”, ha explicat el doctor Rodrigo.  Es tractaria d’afectacions com una encefalitis o en alguna ocasió de la medul·la espinal, pel que pot haver-hi paràlisi. Amb tot, Salut reitera que “la immensa majoria” segueixen tenint una evolució favorable.

Inicialment és un “virus amic”

Hi ha 110 enterovirus diferents i tots tenen quadres molt variats. Segons han explicat els experts, en els casos més greus pot haver-hi una encefalitis o una miocarditis. En aquesta època, primavera, les infeccions per enterovirus són freqüents.

“Fins ara han estat ‘amics nostres’ perquè eren totalment benignes i el quadre durava uns pocs dies. Habitualment és un virus sense major importància, la clau ara és que afecta una zona diferent de l’habitual: afecta nuclis del tronc cerebral”, ha dit Rodrigo.

Després que es veiés que l’enterovirus detectat en aquests menors no es trobava on es troba habitualment el virus, es va crear un grup de treball multidiscplinari a Vall d’Hebron, amb neuròlegs, infectòlegs, neuroradiòlegs i pediatres entre altres per establir un protocol d’actuació que es va explicar a la xarxa de pediatria pública.

Simptomatologia habitual

Les primeres manifestacions segons ha explicat el doctor Rodrigo presenten símptomes com febre o febre alta, tremolors, sacsejades -sobretot a la nit-, trastorns del moviment o debilitat, de vegades acompanyats d’erupcions. “Les manifestacions que són preocupants són les que indiquen que hi ha alguna alteració dels centres que regulen com parlem, com empassem [si un nen s’ennuega], com respirem [si té amnees o un patró de respiració anòmal], i en els casos més excepcionals afectació cardíaca”, ha afegit.

Ja en el primer comunicat Salut recomanava adoptar les mesures higièniques habituals, com ara rentar-se les mans amb aigua i sabó i acudir al pediatre si el menor presenta símptomes. Amb tot, Salut crida a la “calma i la normalitat” i assegura que els nens han d’anar a l’escola, de manera habitual excepte en el cas que el menor presenti febre, una recomanació que no és nova d’ara.

Tipologia d’enterovirus

Segons ha explicat el Cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, hi ha quatre grups d’enterovirus: l’A, B, C (de la polio, eliminat a Europa) i el D. I dins de cadascun d’aquests grups hi ha diferents subtipus. La gran majoria de casos registrats a Catalunya, segons s’ha confirmat fa unes hores, eren virus que pertanyien al grup A, concretament alguns del tipus A71, un enterovirus emergent “que no té cap trascendència de cara al pacient, però que en alguns casos pot ser greu”. Segons Pumarola, es podria tractar del primer brot a Espanya per A71, una informació que s’acabarà de definir en els propers dies.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*