Salut assegura que s’han reduït totes les llistes d’espera hores abans d’una mobilització estatal

L’activitat addicional del Pla integral de millora de les llistes d'espera redueix un 10,4% els pacients en llista d’espera quirúrgica i també escurça un 43,4% l’espera per a una primera visita amb l’especialista i un 40% per a una prova diagnòstica. Moviments i plataformes denuncien un ball de xifres dubtós i convoquen a les portes dels centres sanitaris la Segona Jornada Estatal contra les Llistes d'Espera

Carla Benito
 
 
 
Arxiu: Un senyor llegeix el manifest de la Primera Jornada Estatal contra les Llistes d'Espera / Carla Benito

Arxiu: Un senyor llegeix el manifest de la Primera Jornada Estatal contra les Llistes d'Espera / Carla Benito

Les convocatòries a les portes dels centres hospitalaris es repeteixen avui en la Segona Jornada Estatal de Lluita contra les Llistes d’Espera anunciada des de la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat Pública (CAS Estatal) i promogudes per la Marea Blanca de Catalunya aquí.

Juntament amb aquesta plataforma, diversos moviments socials, assemblees de treballadors, sindicats i seccions sindicals ja han manifestat el seu suport a la convocatòria. Des de la Marea Blanca afirmen que les llistes d’espera “causen dolor i patiment a les persones malaltes, i també a les seves famílies” però també “a tots els treballadors i treballadores de la sanitat impotents per aquesta situació”. Així, denuncien que l’origen d’aquestes llistes es remunta a un “deteriorament planificat del sistema sanitari públic i la privatització dels seus recursos”. Això es dóna per exemple per, segons la Marea Blanca, facilitar els beneficis privats a través del manteniment de les derivacions a centres privats a canvi de recursos públics.

A Catalunya són 14 centres repartits per totes les províncies els qui, a través de treballadors i usuaris, han convocat accions a les seves portes. La primera de totes és a les 10 hores a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell seguida de diverses convocatòries a les 12 hores. Alguns centres també es mobilitzaran al migdia o a la tarda.

Les demandes segueixen sent les mateixes que les reclamades durant la I Jornada Estatal de Lluita contra les Llistes d’Espera. Crear un torn de tarda als hospitals per mantenir a ple rendiment els recursos públics, recuperar el personal dels Equips d’Atenció Primària per tal que les esperes al metge de família no s’allarguin més enllà de les 48 hores promeses o la prohibició dels concerts amb centres privats i que es fixi una incompatibilitat absoluta perquè el personal del sector públic treballi en la privada.

Salut assegura que el Pla integral de millora de llistes d’espera aconsegueix reduir totes les llistes i tots els temps d’accés a Catalunya

Les llistes d’espera a la sanitat pública catalana han reduït el volum de pacients i els temps d’accés al quiròfan, a una prova diagnòstica o a una consulta externa, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya facilitades just un dia abans de la convocatòria estatal. Això es deu a la implementació del Pla integral per a la millora de les llistes d’espera desplegat en els darrers dos anys a Catalunya. 

El Pla preveia intensificar el ritme d’intervencions quirúrgiques. Els resultats de l’últim any, de maig de 2017 fins a l’abril del 2018, indiquen que els hospitals han realitzat 28.054 operacions més que al mateix període de l’any anterior. Això es tradueix en què s’ha passat d’operar una mitjana de 1.390 persones a 1.500 cada dia. Els temps d’espera per ser operat s’ha reduït un 10,4% per aquest augment d’intervencions. Des de Salut celebren aquesta xifra, ja que expliquen que s’ha de tenir en compte la major entrada de nous casos a l’espera d’operació, derivats a conseqüència d’una major activitat en les consultes externes i proves diagnòstiques.

I és que pel que fa a aquestes primeres visites amb l’especialista i en la realització de proves diagnòstiques, Salut transmet que aquestes han superat, en un 13,2% i un 24,5% respectivament, l’activitat de l’any 2015. A més, partint des de l’inici de la implementació del Pla, Salut situa en una reducció del 46,5% el nombre de pacients que estan fora de termini per a ser operats.

En relació als 10 procediments quirúrgics prioritaris, l’activitat ha pujat en un 12,7%, el que ha implicat una reducció del 15% respecte a l’abril del 2017. Asseguren que també s’ha reduït a més de la meitat, un 54%, el nombre de pacients fora de termini, així com el temps mitjà d’espera que s’ha retallat en 62 dies.

Els moviments socials dubten sobre aquest ball de xifres

Diversos col·lectius com ara Resistència Clínic, Acampada Mar, Rebel·lió Primària o Rebel·lió Bellvitge, denuncien poca credibilitat per aquestes xifres, ja que a l’estat Espanyol, segons les últimes dades proporcionades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI), més de 600.000 persones esperen una intervenció quirúrgica i quasi 2 milions romanen al procés diagnòstic (espera per visita amb l’especialista o per proves).

En un article publicat ahir en aquest diari, denunciaven “els equilibris, maniobres i esforços de maquillatge d’unes xifres desorbitades”. Com els signants analitzen, els temps d’espera varien segons la font consultada: “les persones pendents d’intervenció quirúrgica a Catalunya s’esperen entre 3 i 5 mesos, i els processos diagnòstics es demoren entre 79 i 87 dies de mitjana (segons si es consulta el CatSalut o el MSSSI)”. Tot i així, argumenten que en cap dels casos les dades arriben a ser fiables per dos motius: els indicadors que ofereixen i pels mecanismes existents per retardar l’entrada a les llistes.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*