Salut Pública ordena la retirada de productes presumptament relacionats amb el brot d’intoxicació botulínica

Tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya estan investigant quin aliment podria ser el causant de la intoxicació de les dues persones afectades.

Redacció
 
 
 

Dues persones es troben en estat greu i reservat a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta amb sospita de botulisme, una intoxicació alimentària causada per la ingestió de toxina botulínica (NTBo) – un dels tòxics naturals més potents – preformada a l’aliment. El botulisme, segons informació de Salut, és “poc freqüent però greu” i arran de l’ingrés d’aquestes dues persones  -dos membres dels bombers de la Generalitat de Catalunya adscrits al Parc de Palafrugell- a l’UCI dimarts, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha procedit a una retirada precautòria de mongeta blanca cuita i bacallà esqueixat dessalat presumptament relacionats amb el brot d’intoxicació botulínica.

A l’espera de la confirmació oficial mitjançant testos diagnòstics que s’analitzen a l’Institut Carlos III de Madrid, tot apunta que es tracta d’una intoxicació alimentària per botulisme. Mentre tècnics de l’Agència estan investigant quin aliment podria haver estat el causant de la intoxicació, s’ha demanat ja la retirada de dos productes que van ser consumits pels afectats i que podrien estar relacionats amb el brot tot i que no està confirmat. Es tracta de mongetes cuites en pot de vidre de 400gr envasats per Hermanos Cuevas S.A. i distribuïts per Bon Preu i Condis a Catalunya i Bacallà esqueixat dessalat de 250 gr. marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco & Sefrisa SA, que es poden trobar en diferents supermercats.

Segons Salut, els dos bombers afectats van començar a presentar símptomes dilluns després d’un àpat casolà que van compartir amb set companys més mentre eren de guàrdia al Parc. Amb tot de les nou persones només ells dos es troben afectats de moment i un cop a l’hospital van ser tractats amb sèrum antibotulínic per especialistes de la Unitat de Cures Intensives amb el suport de la Unitat de Toxicologia.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomanen preventivament no consumir aquests productes fins que s’acabi la investigació del cas. El botulisme és una malaltia poc freqüent però de confirmar-se no seria el primer brot a Catalunya. El darrer brot declarat va ser l’any 2011, quan es van intoxicar els 5 membres d’una mateixa família a Barcelona.

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*