La sanitat pública va pagar 10 milions extres en sous de personal al servei d’una concessionària privada madrilenya

La Comunitat de Madrid va assignar a IDC Salut la gestió d'un ambulatori i li va cobrar un milió a l'any pels serveis de treballadors públics del centre

Raúl Rejón
 
 
 
Edifici de la Fundación Jiménez Díaz

Edifici de la Fundación Jiménez Díaz

Aquest és un article publicat a eldiario.es

La sanitat pública madrilenya va pagar 10 milions d’euros extres en sous de personal que treballava per a un centre privatitzat gestionat per IDC Salud. Entre 2009 i 2012, el Servei Madrileny de Salut va abonar aquest sobrecost pel treball que van realitzar 123 professionals (sanitaris i no sanitaris) en un centre d’especialitats que l’administració havia assignat a la concessionària, segons consta en l’auditoria de l’hospital Puerta de Hierro, al qual pertanyien inicialment aquests treballadors.

El moviment va ser conseqüència del trasllat de l’hospital Puerta de Hierro des de Madrid a la localitat de Majadahonda. Aquest canvi va suposar que la població de la capital que era atesa pel centre sanitari hagués de canviar d’hospital de referència. El Govern de la Comunitat de Madrid va decidir que serien responsabilitat de la Fundació Jiménez Díaz que presta servei en virtut d’un conveni amb l’empresa IDC Salud.

Això va suposar que el centre d’especialitats depenent de l’hospital públic Puerta de Hierro passés a la gestió privatitzada d’IDC Salud. Els treballadors públics prestarien els seus serveis al centre privatitzat -al costat dels treballadors contractats per la concessionària-.

El treball que feien aquests professionals es va calcular en un milió d’euros a l’any que havia de posar l’empresa, segons els auditors. “L’activitat que es desenvolupi pels professionals dependents del Servei Madrileny de Salut no seria en cap cas facturable a efectes del Conveni [entre la sanitat pública i l’empresa]”, recull la fiscalització. I afegeix: “S’han anat descomptant 1.000.000 d’euros anuals en el cànon a abonar a l’empresa”. És a dir, el pagament es feia detraient aquesta quantitat de l’abonament anual que paga la Comunitat de Madrid per la prestació sanitària que fa la Fundació Jiménez Díaz.

El que mostra l’auditoria és que aquest càlcul va ser molt favorable per a l’empresa. En quatre anys, els sous reals van sumar 14,4 milions d’euros: 3,1 el primer exercici, 4,3 el segon, quatre el tercer i 2,8 l’últim revisat. La revisió diu que després de mirar aquests números “es dedueix que el càlcul que es va efectuar el 2009 per deduir de la liquidació de la Fundació, que es va estimar en un milió d’euros només cobreix una part de l’import realment abonat per aquest personal”. El que va alertar la fiscalització, després de quatre anys de mantenir aquesta fórmula, és que, en realitat, l’Administració va posar tres quartes parts d’aquest personal durant, almenys, quatre anys.

Comptes poc clars

Les intervencions de l’hospital Puerta de Hierro també han revelat el poc control que s’ha fet del pressupost al centre. El 2013 es retreu que el sistema de gestió “no permet conèixer íntegrament l’import de les obligacions reconegudes per formes d’adjudicació”. Amb tot, l’índex de contractació a dit, mitjançant contractes menors que permeten triar el proveïdor sense concurs, va arribar aquest any al 47% de la despesa total: 73.900.000 d’euros. Els auditors diuen que això denota “falta de planificació” encara que el que implica és contractar “eludint els procediments de concurrència

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*