Treballadors de l’Hospital de Reus es tanquen per denunciar les condicions laborals

El Comitè d'Empresa considera que els treballadors estan pagant des de fa temps el dèficit que arrossega l'hospital

Blanca Blay
 
 
 
Imatge de la tancada d'aquest dimecres. / CGT Reus

Imatge de la tancada d'aquest dimecres. / CGT Reus

Les dificultats financeres per les que passa l’Hospital Sant Joan de Reus recauen des de fa mesos en els treballadors. La temporalitat de bona part de la plantilla -un 40% segons el Comitè d’Empresa- i l’impagament de part dels objectius variables del 2015 i de la totalitat del 2016 són alguns dels motius que han dut als treballadors a “tancar-se” 24 hores a l’hospital. Durant la tancada, que ha començat aquest dimecres a les nou del matí i té previst allargar-se fins dijous a la mateixa hora, s’han dut a terme xerrades per informar els treballadors de la situació.

Segons explica la presidenta del Comitè d’Empresa, Alicia Martín, a aquest diari, l’empresa (l’hospital forma part del grup Sagessa) ha incomplert els compromisos adquirits amb els treballadors i ha decidit de manera unilateral no pagar-los el corresponent dels seus objectius anuals pactats amb el centre hospitalari. “Fa anys que estem amb retallades i condicions laborals molt qüestionables a més d’un incompliment del conveni per part de l’empresa”, assegura Martín.

L’Hospital va registrar durant el 2016 un dèficit pressupostari de 8,4 milions. Amb l’objectiu d’alleujar la situació la conselleria de Salut va anunciar a l’abril durant una visita al centre que la Generalitat participarà en la governança del centre, de titularitat 100% municipal. És a dir que en certa manera agafarà les regnes del deficitari hospital, de només set anys de vida, i el Servei Català de la Salut tindrà un 55% de la titularitat de l’entitat mentre que el consistori tindrà un 45% tot i que n’ostentarà la presidència del Consell d’Administració. “L’entrada de la Generalitat servirà perquè es disminueixin els riscos als quals estaven sotmesos els treballadors”, va assegurar llavors el conseller de Salut Toni Comín en un intent de tranquilitzar-los.

La decisió però no es farà efectiva fins al gener de l’any vinent. “Hem demanat participar en les comissions tècniques per fer el traspàs”, diu Martín al respecte. Segons ella, els treballadors veuen amb bons ulls la cogovernança del centre si això ajuda a eixugar el dèficit sense que repercuteixi en els treballadors però tem que no sigui així. “Estem en un punt complicat i no sabem si s’està avançant o no”, diu. A aquesta incertesa s’hi suma la negociació del nou conveni col·lectiu -l’actual expira el 30 de juny- i les pors de més retallades derivades de les mesures que segons afirmen apunta una auditoria externa recent.

Actualment l’Hospital forma part del Grup SAGESSA, entitat de titularitat pública formada pels consells comarcals del Baix Camp, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, el Priorat, la Terra Alta i el Montsià. A més de gestionar l’Hospital de Reus, el grup també gestiona l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, l’Hospital de la Santa Creu de Tortosa i l’Hospital Comarcal d’Amposta.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*