Un de cada dos adolescents ha provat el cigarret electrònic, més del doble que fa tres anys

Les dades provisionals de l'enquesta ESTUDES, que es presentarà al novembre, alerten de l'augment del cigarret electrònic entre joves de 14 a 18 anys. La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha presentat la nova campanya de prevenció del tabaquisme, que porta per lema 'El tabac et lliga i et mata'. El consum de tabac provoca 50.000 morts prematures a l'any a Espanya, i el consum "passiu", 1.000

eldiario.es
 
 
 
Una noia exhala el fum d'una cigarreta electrònica / iStock

Una noia exhala el fum d'una cigarreta electrònica / iStock

Un de cada dos estudiants de 14 i 18 anys ha provat alguna vegada el cigarret electrònic, segons l’última enquesta ESTUDES del Ministerio de Sanidad, que constata l’augment del consum, ja que el 2016 un de cada cinc d’aquests menors assegurava haver usat aquests dispositius.

Es tracta encara de dades provisionals, ja que l’estudi complet es presentarà previsiblement al novembre. Els ha donat a conèixer aquest dimecres per la delegada del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Lliri blanc Martí, durant la presentació de la campanya institucional del Ministeri de Sanitat contra el tabac, dirigida especialment als més joves i centrada en les noves formes de consum i que porta per lema ‘El tabac lliga i et mata’.

La ministra de Sanidad, María Luisa Carcedo, ha insistit que les noves formes de fumar com el tabac d’embolicar, les pipes d’aigua, el cigarret electrònic, el tabac sense combustió o el vapeig creen també addicció i són perjudicials per a la salut. A més, la utilització d’aquests nous productes és la porta d’entrada al consum de tabac tradicional. De fet, l’última enquesta ESTUDES, de 2016, assenyalava que el 78% dels estudiants que usaven cigarret electrònic declarava haver fumat tabac.

A més, és un factor de risc per al consum d’altres drogues: la mateixa enquesta constatava que el 98% dels xavals que usaven cigarret electrònic havien consumit alguna substància psicoactiva (alcohol, tabac o hipnosedants) i el 66%, alguna droga il·legal. Aquest percentatge descendeix fins al 77% i el 23%, respectivament, entre els qui no han provat mai aquests dispositius.

“Des del Ministerio no volem que els joves tinguin cap dubte que totes les formes de fumar generen dependència i són perjudicials per a la salut”, ha subratllat Carcedo, qui ha agregat que “és la nostra responsabilitat advertir-los d’això”. Ha dit Carcedo que vol traslladar als menors un missatge senzill, que plasmi que “fumar no et surt a compte”, segons el llenguatge que ells usen. El tabaquisme provoca 50.000 defuncions “prematures” cada any a Espanya, primera causa de mort. També altres 1.000 defuncions per consum passiu, han exposat.

La ministra ha recordat que se’ns va transmetre que fumar era modern i suggeridor “i vam tardar dècades a esborrar aquesta percepció”. Ara, la publicitat se centra en els nous productes fent creure als joves que usar-los és sexy, modern o té estil “per a endinsar-los en una addicció que lliga a les persones per al futur”.

També és “significatiu” el fet que el cigarret electrònic té la percepció de risc més baixa entre totes les drogues i substàncies. Només el 34% dels estudiants pensa que el seu consum pot causar bastants o molts problemes de salut, ha posat en relleu Martí.

Les noves formes de fumar afegeixen riscos

Per part seva, la directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio, ha advertit que les noves formes de fumar “vénen a afegir altres riscos”, encara que es venen “com a formes que tenen menys risc per a la salut”. “No deixen de ser dispositius que produeixen la inhalació de determinats productes a uns pulmons fets per a respirar un aire net i sa i són tan variats en funció de la càrrega de nicotina però també d’altres substàncies nocives per a la salut”, ha dit.

Encara que són productes nous, “a curt termini ja s’ha demostrat com després de cinc minuts d’utilització augmenta la resistència de la via aèria i disminueix la facció exhalada d’òxid nítric, similar al que es produeix amb l’acció del fum del tabac”. A llarg termini, “és molt possible que els cigarrets electrònics puguin produir canvis permanents en la funció pulmonar com ha ocorregut en el cas del tabac”, ha apuntat.

La ministra s’ha mostrat a favor d’adaptar la legislació actual per a regular l’ús d’aquests nous productes “i que vagin apareixent”, tenint en compte no només els danys que causen en els que els utilitzen sinó en qui està al voltant. Aparicio ha precisat que caldrà regular la publicitat, la venda i el consum de les noves formes de fumar i ha assegurat que s’estan estudiant moltes mesures per a fer front al consum de tabac, entre elles, la d’augmentar el preu del d’embolicar.

Aquest és un article de eldiario.es

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*