Una ampolla de dos litres de refresc costarà fins a 24 cèntims més amb l’impost al sucre de Catalunya

La Generalitat preveu ingressar 41,3 milions d'euros gravant l'adquisició de begudes amb sucre envasades

Oriol Solé
 
 
 
Una beguda ensucrada / CC by-nd João André O. Dias (Flickr)

Una beguda ensucrada / CC by-nd João André O. Dias (Flickr)

Qui compri una beguda amb sucre a Catalunya haurà de pagar un impost. La Generalitat de Catalunya ha gravat, tal i com recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’adquisició de begudes ensucrades envasades, des de la Coca-Cola fins a les begudes energètiques. L’Executiu ha inclòs l’impost a la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2017 que presentarà al Parlament en les pròximes setmanes. Segons es detalla en el text, la raó per crear aquest tribut són els efectes del sucre en la salut de la població.

En concret, el tipus de gravamen de l’impost s’ha situat en vuit cèntims per litre per a les begudes amb un contingut de sucre d’entre cinc i vuit grams per cada 100 mil·lilitres. A partir dels vuit grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, el consumidor pagarà 12 cèntims per litre.

D’altra banda, els encarregats de facilitar la recaptació de l’impost a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) seran les empreses distribuïdores de les begudes. La Generalitat preveu ingressar 41,3 milions d’euros cada any amb la mesura, que seran 31 el 2017 perquè l’impost no podrà entrar en vigor el proper 1 de gener a causa de la tramitació parlamentària dels comptes.

Ensucrades i envasades

Què és una beguda ensucrada pel Govern? A més de productes tradicionals, com la Coca-Cola o la Fanta, el nou gravamen afecta els refrescos o sodes, és a dir, les begudes amb gas o sense gas preparades per vendre. Això sí, sempre que vagin envasades en ampolles o llaunes. Però també quedaran inclosos en l’impost les begudes de fruites ensucrades, les que es comercialitzen per prendre després de fer esport, les begudes energètiques, les llets “endolcides o alternatives a la llet” i el te i el cafè “amb edulcorants calòrics afegits” .

El projecte de llei indica que les empreses hauran de repercutir l’impost al consumidor final de la beguda, de manera que la versió light o sense sucre d’algunes begudes, com la Coca-Cola, seria més barata que la normal. Tant la zero com l’ampolla de Coca-Cola de dos litres costaven 1,41 euros aquest dimecres en un supermercat del centre de Barcelona. Si s’implanta l’impost, la zero mantindria el mateix preu, però l’ampolla normal de dos litres passaria a costar 1,65 euros, un increment del 17%.

Aquest percentatge se situa prop del mínim del 20% amb el que l’OMS va recomanar augmentar el preu de venda de refrescos i sucs. L’objectiu de l’organització és que disminueixi el consum de sucres lliures, el principal factor que influeix en l’augment de la població amb obesitat i diabetis. Mèxic ja aplica un impost extra a les begudes no alcohòliques amb sucres afegits i Hongria grava els productes amb alts en nivells de sucre, sal o cafeïna. Altres com el Regne Unit, Sud-Àfrica o Filipines han anunciat que ho faran properament.

L’impost a les begudes ensucrades era una de les mesures per portar més ingressos a les arques de la Generalitat i fomentar hàbits de vida saludables que s’estudiaven des de fa anys. No obstant això, els governs de Mas no el van implantar per les suspicàcies que aixecava entre la indústria del sector.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*