Una investigació relaciona l’atur i les retallades per la crisi amb més morts per càncer

Un estudi assenyala que la crisi global està associada amb més 260.000 morts addicionals per càncer en els països de l'OCDE

Teguayco Pinto
 
 
 
Protesta contra les retallades a l'hospital Can Ruti (Badalona), l'any 2013 /CARMEN SECANELLA

Protesta contra les retallades a l'hospital Can Ruti (Badalona), l'any 2013 /CARMEN SECANELLA

Aquest és un article publicat a eldiario.es

Els alts nivells d’atur i les retallades en sanitat durant la crisi econòmica es van associar amb un augment de la mortalitat per càncer, segons un nou estudi publicat a la revista mèdica The Lancet. Els autors de la investigació han estimat que s’han produït més de 260.000 morts addicionals per càncer en els països de l’OCDE entre els anys 2008 i 2010, de les quals gairebé 170.000 es van produir a la Unió Europea.

“El càncer és la principal causa de mort al món, de manera que entendre com els canvis econòmics afecten la supervivència del càncer és crucial”, assegura Mahiben Maruthappu, investigador de l’Imperial College de Londres i autor principal de l’estudi.

La investigació ha estat realitzada per Maruthappu al costat d’un equip d’investigadors de les universitats de Harvard, Oxford i Londres, i és la primera anàlisi global que estudia els efectes de la desocupació i les retallades en la mortalitat per càncer. Per a això s’han utilitzat dades del Banc Mundial i de l’Organització Mundial de la Salut de més de 70 països, amb una població total de 2.000 milions de persones i s’han analitzat les tendències durant les dues dècades transcorregudes entre 1990 i 2010.

L’atur afecta més els països sense sanitat universal

Els resultats van mostrar que l’augment de la desocupació estava associat a un augment de les morts en tots els tipus de càncer, però que va ser més fort per als càncers tractables. En concret, els investigadors van estimar que un augment de l’1% en la taxa d’atur estava associat a 0,37 morts addicionals de tots els càncers per cada 100.000 persones.

No obstant això, Maruthappu aclareix que aquest efecte desapareixia en aquells països que tenen una cobertura de salut universal, “especialment en els casos de càncers tractables com el de mama, pròstata i càncer colorectal”. El problema rau, segons els autors de l’estudi, en que als països que no tenen sanitat universal, les persones aturades tenen un limitat accés a l’atenció sanitària, “el que podria manifestar-se en diagnòstics tardans i tractaments insuficients”.

“Afortunadament, Espanya té cobertura universal, de manera que no creiem que la crisi recent i la desocupació hagin augmentat la mortalitat per càncer al nostre país”, explica Miguel Martín, president de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM). No obstant això, aquest oncòleg adverteix que aquest estudi “ha de servir d’avís per al futur”. Segons Martín, “si reduïm la cobertura o introduïm restriccions importants en les prestacions sanitàries, podríem trobar-nos amb un augment de la mortalitat per càncer també a Espanya”.

Les retallades també s’associen a major mortalitat

Referent a això, l’estudi també va trobar que la mortalitat per càncer augmentava a mesura que disminuïa la despesa en la sanitat pública, de manera que una disminució d’un 1% respecte al PIB estava associat amb 0,0053 morts addicionals de tots els càncers per cada 100.000 persones.

Tot i que les xifres varien d’un país a un altre, Maruthappu ha explicat a eldiario.es que “les retallades en la sanitat pública estan associades amb més morts per càncer fins i tot en aquells països que tenen cobertura universal” i assegura que “si les retallades no van acompanyades de millores en l’eficiència, la qualitat de l’atenció sanitària es veurà ressentida i els nivells de mortalitat podrien seguir augmentant”.

No s’ha pogut demostrar una relació causa efecte

Els autors asseguren que l’estudi publicat avui només assenyala una associació entre la mortalitat, la desocupació i la despesa en la sanitat pública, encara que no s’ha pogut demostrar una relació directa de causa i efecte. No obstant això, “la correlació cronològica entre l’augment de la desocupació a causa de la crisi econòmica mundial i el posterior canvi en la mortalitat per càncer, indiquen una potencial relació causal”.

En qualsevol cas, els investigadors conclouen que, tot i les limitacions de l’estudi, “les troballes suggereixen que tant l’atur com les retallades en sanitat estan significativament relacionats amb la mortalitat per càncer” i que una sanitat universal “reduiria l’associació entre el desocupació i la mortalitat”, el que ofereix una “evidència a favor de l’adopció de sistemes de salut universals en tots els països “.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*