Aquest és un article publicat a eldiario.es
La Comissió Europea amb prou feines ha modificat el seu pla per renovar la llicència del controvertit herbicida glifosat. Tot i que fa 13 dies el Parlament Europeu va aprovar una moció en què sol·licitava restringir l’autorització a set anys i prohibir el producte en zones escolars o parcs públics, l’esborrany preparat per Brussel·les ignora la postura parlamentària i es desvia molt poc del pla ja avançat al març.
L’esborrany del nou reglament, al qual va accedir el diari britànic The Guardian, preveu renovar el permís per aquest producte uns altres deu anys. La seva primera intenció era concedir un termini de 15 anys i l’opció votada pels parlamentaris volia deixar-ho en set. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va qualificar el glifosat com “probablement cancerigen”. L’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) no ha apreciat riscos per la salut humana.
L’única excepció que introdueix el document és el mandat que si l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) qualifica el glifosat com a perillós, haurà de prohibir el seu ús. Aquest estudi està encara en marxa. Mentre la ECHA realitza la seva avaluació, l’herbicida continua el seu camí sense més traves.
Per la seva banda, el Parlament sí que va contemplar restriccions. En primer lloc, autoritzar aquest producte únicament per a ús professional sense admetre el particular. A més, pretenia allunyar-lo de llocs públics com els parcs o els col·legis. Cap d’aquestes premisses apareix en el pla que la Comissió prepara perquè votin els estats membre.
Aquesta votació del nou reglament està prevista per a mitjans de maig. La Comissió ja l’havia programat el març passat però la postura contrària de països com França, Holanda o Itàlia va fer que es retirés de l’ordre del dia. Des de llavors, l’Executiu comunitari ha estat treballant per obtenir una majoria en el Consell. El termini límit per tancar el text legal és el juny d’aquest any.
El grup europeu dels Verds ha qualificat el document com “un escàndol democràtic”. El portaveu d’Equo a Brussel·les, Florent Marcellesi, considera que “si es confirmés, seria un assalt a la voluntat ciutadana expressada pel Parlament”.
El glifosat és l’herbicida més venut a Europa, 24 corporacions el comercialitzen. Davant la postura menys permissiva del Parlament a l’hora de renovar la seva llicència, la patronal fitosanitària va contestar que aquesta votació “és simplement una proposta i, en cap cas, el seu resultat és vinculant”.
Resposta de la patronal dels fitosanitaris
La indústria dels herbicides ha subratllat que el panell d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) “no és part oficial a la presa de decisions de la UE” i que l’agència encarregada de l’avaluació a Europa, l’EFSA, ha considerat que el “glifosat és segur quan s’usa apropiadament”.
El fet que dues institucions científiques difereixin a l’hora de qualificar l’herbicida ha provocat “preocupació a la societat”, com ho descrivia el comissari europeu de Salut Vytenis Andiukaitis. La disparitat de criteris va fer que Andiukaitis demanés al Grup de Treball del Glifosat que fes públiques les dades i estudis que van remetre a l’EFSA i que van servir per donar-li el vistiplau al producte químic.
No obstant això, aquesta transparència s’ha topat amb l’oposició de la patronal: “És comprensible que hi hagi mesures legals disposades per evitar la divulgació d’informació confidencial de l’empresa quan es tracta d’aquestes substàncies, per tal de protegir la propietat intel·lectual i la inversió en innovació”. Des del seu punt de vista això “ha de ser respectat i tingut en compte”.