La Generalitat va autoritzar l’any 2014 que una fundació, la Fundación Sociosanitaria de Barcelona (FSSB), cedís a una empresa privada amb afany de lucre del mateix grup un contracte de 500 milions d’euros per la gestió d’un centre sociosanitari. Així ho revelava el diari El País fa uns dies en un article en què vinculava la cessió del contracte públic que havia guanyat per concurs la fundació a l’empresa privada al fet que el grup Hestia (a qui es cedeix el contracte de trenta anys de durada) hagués fet donacions a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per valor de 80.000 euros a finals de 2010.
Sobre aquesta notícia s’ha pronunciat aquest dijous el conseller de Salut Toni Comín, que ha comparegut davant la comissió de Salut del Parlament. Comín ha remarcat que el procediment de cessió del contracte és “perfectament legal” i es va fer d’acord amb el que preveu la Llei de Contractes del Sector Públic. Segons ha explicat el conseller, la cessió complia amb els requisits fixats: que l’entitat beneficiària del contracte hagi dut a terme com a mínim una cinquena part del contracte, que garanteixi la solvència tècnica i econòmica i que tingui l’autorització de l’administració.
Tot i insistir amb el compliment de la legalitat, Comín ha volgut marcar distàncies amb l’anterior govern. “L’autortizació és una potestat de l’administració. Nosaltres d’acord amb el nostre model hauríem fet aquesta cessió de contracte d’una fundació a una empresa privada? Probablement no”, ha afirmat. En aquest sentit ha assegurat que no es tracta d’una “qüestió d’ètica o moral” sinó que és “una qüestió de model”. “Preferim que un centre sociosanitari sigui gestionat per una fundació. Nosaltres potser hauríem obert un diàleg amb el hòlding i els hauríem suggerit crear una fundació específica pel centre i llavors fer una cessió de contracte”.
Comín ha reivindicat, com en d’altres ocasions, “l’esperit de la LOSC que la diversitat de proveïdors ha de construir-se d’acord amb el principi de preferència de proveïdors públics abans que els privats”. Amb tot, la resta de grups li han retret la manca de transparència en la cessió del contracte. “De veritat hi ha canvis en concessions de 300 milions d’euros i ens n’hem d’assabentar pel diari?”, li ha retret el diputat de CSQEP Albano Dante. Tant Dante com la diputada de la CUP Eulàlia Reguant han qüestionat precisament el model actual de provisió pública. “El problema és el model, tenim un model sociosanitari 100% concertat on la part pública -gestió, provisió i titularitat- és molt petita i en molta mesura hi ha empreses amb afany de lucre”, li ha espetat Reguant al conseller durant la comissió de Salut.