Quan tens fills, saps quin és el so més pertorbador: la seva respiració entretallada, sovint amb un xiulet. Escoltar com els costa omplir d’oxigen els pulmons fa que a nosaltres ens falti l’aire. En aquesta situació som ràpids, anem a urgències i en poques hores les seves galtes recuperen el color habitual i la seva respiració ja es normalitza.
El so pertorbador desapareix. Tots tornem a respirar.
Aquest també és el cas d’en Sagar, un nadó del nord de Nepal, de només quatre mesos quan el vam conèixer. El dia que el vam visitar a casa seva –una de les poques gairebé intacta després del terratrèmol de 2015- li costava molt respirar. La seva família també va actuar ràpidament, i van decidir trucar a la voluntària comunitària de salut del seu poble, la Tutsi, perquè el visités i resolgués el problema. La Tutsi va agafar un petit temporitzador manual, semblant a un cronòmetre, i durant un minut va comptar el número de respiracions de l’infant. No va ser fàcil. En Sagar respirava massa ràpid: més de 50 en només un minut. Gairebé una respiració per segon.
Era pneumònia, però amb un diagnòstic adequat, en Sagar va poder rebre tractament.
Aquesta història es repeteix contínuament arreu del món, però no totes tenen un final feliç. Molts –massa- cops, la família no té a qui recórrer o els responsables de salut no compten amb les eines adequades. De fet, en molts indrets, la pneumònia no té nom perquè és una malaltia desconeguda. I quan no té nom, no existeix.
És així com una malaltia que es pot prevenir va matar 900.000 infants menors de cinc anys només el 2016. Una mort cada 35 segons.
Millorar el diagnòstic d’aquesta malaltia és, doncs, el primer escull que cal superar per lluitar contra la pneumònia, i aquest és precisament el cor del projecte ARIDA, que va néixer el 2015 de la mà d’UNICEF i l’Obra Social “la Caixa”. La col·laboració en innovació d’ambdues organitzacions busca validar nous dispositius perquè persones com la Tutsi puguin comptar, de forma fàcil i fiable, les respiracions dels infants. I sobretot perquè els nens i les nenes puguin rebre, de forma immediata, la teràpia adequada.
Cada 12 de novembre se celebra el Dia de la Pneumònia. I enguany volem dedicar-lo a tots els infants que s’han pogut salvar, com en Sagar. La resta de dies seguirem treballant perquè el so més pertorbador desaparegui.