600.000 persones pateixen diabetis a Catalunya. L’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016 afirma que la diabetis afecta al 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). A més, també estudia que la diabetis augmenta amb l’edat en tots dos sexes, passant de 1,5% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 22,3% en la població de 65 i més anys. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hi ha una prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de tipus 2.
Altres característiques que podem trobar en les persones que pateixen diabetis a Catalunya és que un 65% declaren ser a més hipertenses, un 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.
A través de la mateixa enquesta també es veu que “la diabetis presenta un clar gradient social”. Les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones.
Segons la Federació Internacional de Diabetis (IDF), més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món. Aquest 14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis, a Catalunya s’ha volgut fer un esment especial a les dones sota el nom “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable”. Ho fan, diuen des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya perquè”en molts països, principalment en vies de desenvolupament, les nenes i les dones veuen minvat l’accés a la promoció de la salut, a la prevenció, detecció precoç i tractament”. A més, afegeixen que “les desigualtats sòcio-econòmiques exposen les dones als factors de risc principals per a la diabetis com són l’alimentació poc saludable i la manca d’activitat física”.
La jornada “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable” vol “reforçar la importància d’un accés equitatiu a l’atenció i educació per a les dones amb factors de risc o amb diabetis ja sigui per augmentar la capacitat de prevenir-la o per aconseguir un control òptim de la malaltia”.