La Junta de Govern del Col·legi de Metges de barcelona (CoMB) ha comunicat aquest matí la inhabilitació d’un dels seus metges col·legiats per haver divulgat i posat en pràctica amb pacients oncològics l’anomenat Mètode Hamer. La sanció, que implica cinc anys d’inhabilitació per a l’exercici de la professió mèdica, arriba després d’analitzar l’expedient que se li va obrir al metge inhabilitat per aparèixer en un reportatge sobre pseudoteràpies.
El citat expedient que recentment ha resolt la Junta de Govern del CoMB es va iniciar arran d’un escrit que el mateix metge sancionat va adreçar al Col·legi el juny de 2017, poc després de la seva aparició en un reportatge sobre pseudoteràpies que una cadena de televisió estatal va emetre el maig de l’any passat. El contingut d’aquest escrit, en el qual el metge defensava l’eficàcia de l’aplicació del Mètode Hamer, i el visionat posterior del reportatge van ser considerats per part de la Junta motius suficients per obrir un expedient de manera immediata.
Des del CoMB, expliquen que el mateix col·legiat ja havia estat inhabilitat per un període de dos anys al 1995 per fets pràcticament idèntics. Aleshores, la resolució del Col·legi va ser ratificada judicialment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
El col·legiat inhabilitat, que té consulta a les províncies de Barcelona i Castelló, ha rebut de nou un requeriment explícit des de la Junta del CoMB per tal que no torni ni a practicar ni a difondre en un futur procediments no validats i sense evidència científica. Ho fa per, segons el CoMB, divulgar i practicar procediments sense cap evidència científica amb pacients oncològics.
El CoMB preveu sobre les pseudociències
Entre les funcions essencials del Col·legi, expliquen, hi ha la de vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques i actuar com a garant de la protecció de la salut dels ciutadans. En l’àmbit concret de les anomenades teràpies alternatives i pseudocientífiques, el CoMB ha mantingut una actitud molt ferma quant al compliment d’aquestes funcions, i ha obert diversos expedients en els darrers anys.
Amb aquests expedients i la feina que fan per explicar les conseqüències de les pseudociències o pseudoteràpies el CoMB vol alertar els ciutadans del risc que suposen per a la salut en no tenir evidència científica demostrada, especialment quan “impliquen l’abandó d’altres tractaments d’eficàcia validada”. Aquest posicionament l’han deixat clar amb la denúncia de la celebració d’un congrés anomenat Un món sense càncer. El que el teu metge no t’està explicant mesos després de presentar el document El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències, un treball elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalano-Balear d’Oncologia Mèdica i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives.
Una de les teràpies denunciades és la que realitza el metge inhabilitat. El Mètode Hamer, segons el CoMB, suposa un risc per als pacients per la seva manca de fonament científic i perquè, “de manera explícita, anima els pacients amb càncer a apartar-se de tractaments eficaços i validats per la comunitat mèdica i, per tant, els aboca a perdre l’oportunitat de beneficiar-se de la millor estratègia terapèutica disponible per a la seva malaltia”. El CoMB aprofita aleshores per recordar que aquesta pràctica va en contra les normes deontològiques i de bona praxi.