Aquest és un article de La Marea
Durant 2017, la Comunitat de Madrid va assignar a través de la Conselleria de Sanitat 571.726 contractes per un import de 1.492.617.406,10€. La majoria, 570.031, eren contractacions menors, és a dir, no necessitaven concurs públic en no superar els 18.000 euros –en subministraments i serveis– o els 50.000 euros –si són obres–. Aquest tipus de contractes representen un valor del 57% dels diners emprats, o el que és el mateix, un 99% sobre el total de contractes tramitats. L’altra modalitat de contractació són els contractes mitjançant concurs de licitació, xifrats en 1.695 i amb un valor de 642.069.712,86 euros. Aquestes dades van ser presentades aquesta setmana en la llibreria Traficants de somnis per Audita Sanitat, una organització sense ànim de lucre formada per un grup de ciutadans i ciutadanes.
La major part dels contractes corresponents a concurs públic, 1.502, van ser assignats a la modalitat de subministraments, apartat corresponent, per exemple, als productes farmacèutics. Aquesta quantia va ser de 380.273.767,19 €. El següent concepte que va aglutinar major nombre d’adjudicacions per licitació va ser el referit a serveis amb 147. Aquests treballs fan referència, entre altres, al manteniment d’equips sanitaris.
Clece S.A., empresa que gestiona Florentino Pérez a través d’ACS, és la que major import de contractació ha obtingut, segons aquestes xifres, en sumar 69.106.410 euros en tres contractes. Unes altres de les companyies amb major benefici ha estat Gilead Sciences SA, encarregada de subministrar al nostre país els fàrmacs contra l’hepatitis C.
En aquesta llista de les 10 empreses que més diners han aconseguit mitjançant adjudicacions públiques es troba també Indra S.A., qui gestiona des de 2010 el servei de cites mèdiques. Aquesta funció ha reportat a la companyia, segons apunta l’informe, 41 milions d’euros en sis anys. Fins a aquest moment, la gestió la portaven els mateixos treballadors i treballadores del SERMA sense cap mena de problema que justifiqués aquesta privatització, apunten els responsables del document. “No sabem per què se’ls segueix adjudicant”, va denunciar Vicente Losada en la presentació de l’informe.
Des de 2014, any en el qual Audita Sanitat va començar a investigar la contractació pública en sanitat, s’ha pogut comprovar com l’import de les contractacions s’ha vist incrementat en diverses de les modalitats estudiades. Ocorre amb subministraments, que si bé ha disminuït considerablement respecte a l’any passat, la xifra és major que en els inicis: 380 milions d’euros. Així mateix, és notori l’increment en serveis, passant dels 87 milions el 2014 a 185 milions en tan sols quatre anys. En canvi, la gestió de serveis públics ha disminuït en 64 milions.
Tenint en consideració el rànquing amb les 50 empreses que més contractacions han obtingut, un 45,68% es correspondria al sector farmacèutic, o el que és el mateix, 219 milions d’euros que s’han destinat a aquestes empreses. Unes altres de les grans beneficiades han estat les empreses de tecnologies mèdiques, l’import de les quals el 2017 va ser 39 milions d’euros, aglutinant un 8,18% del total dels contractes.
Els contractes menors, en el punt de mira
“Estem tenint contacte amb una sèrie d’advocats per veure en quina mesura això pot ser susceptible de ser denunciat davant la fiscalia anticorrupció”, va afegir Vicente Losada. Audita Sanitat presentarà pròximament un informe el focus del qual d’anàlisi seran els contractes amb presumptes il·legalitats comeses a l’hora de fraccionar les contractacions, podent així adjudicar-les a dit. A més, aquest no serà l’únic treball que presenti l’organització. A principis de l’any que ve difondran un informe dedicat els lobbies del sector sanitari.