Ahir dia 7 d’abril, d’acord amb la campanya de la Xarxa Europea contra la Mercantilització de la Salut i de la Protecció Social i el People’s Health Movement a Barcelona, com a altres ciutats europees i com també es va fer el dia 2 a Brussel·les en una acció unitària europea, va celebrar-se una manifestació sota el lema “Per la nostra salut”. Des del Parc de la Ciutadella, la manifestació va ocupar els carrers del centre de la ciutat per acabar a Plaça Sant Jaume amb les intervencions de diverses entitats convocants.
Entre els participants es van poder veure col·lectius com Marea Blanca, Que no pase más, Rebelión Primaria, FoCAP, la Coordinadora de Residències, els treballadors del CAP Raval Nord i la seva xarxa veïnal, Jo sí Sanitat Universal o a Sindillar.
La Xarxa Europea contra la Privatització i Comercialització de la Salut i Protecció Social ha volgut destacar aquest any que “els mecanismes de privatització i comercialització de la salut i la protecció social s’estan expandint a tot Europa, impulsats per polítiques neoliberals amb el mantra “tot per al mercat””. Asseguren això després d’haver-ho observat en les realitats de molts països i per a una àmplia gamma de sectors de salut i protecció social.
La comercialització de la salut té conseqüències desastroses sobre l’accés a l’atenció sanitària tant geogràfica, econòmica, temporal com cultural. Els col·lectius en defensa de la salut asseguren que aquesta comercialització comporta una exclusió creixent de grups importants dins de la població. Aquestes primeres víctimes sempre són les dones, els joves, els aturats, les persones grans, persones amb discapacitat o els migrants.
A més, en el manifest denunciaven que “la precarietat, la por i la resignació que han aparegut han creat un terreny fèrtil per a la demagògia de l’extrema dreta. L’inexistència d’una Europa social i les polítiques neoliberals d’Europa permeten a les autoritats locals referir-se a Europa com a única causa i responsable de tots aquests mals”. I en aquest sentit, la Xarxa Europea reafirma la necessitat de protegir i generalitzar el patrimoni social europeu dels sistemes de protecció social com la seguretat social, però també les polítiques socials encaminades a abordar els determinants socials de la salut (educació, habitatge, condicions laborals, medi ambient, etc.), segons es proclama a la pròpia Carta Social Europea.
Davant aquesta situació els participants en la trobada de Barcelona van decidir continuar i intensificar les accions incloses en l’Any Europeu per a la lluita contra la mercantilització de la salut llançat el 7 d’abril de 2018. A més, van aprovar la proposta adjunta d’un compromís, que es presentaran per a la seva aprovació als grups parlamentaris i candidats europeus a les eleccions europees de maig de 2019. Així, l’objectiu d’aquesta jornada i la feina feta al seu voltant és difondre els principis primordials que han de garantir l’acció política europea en l’àmbit de la salut.
Els convocants a Barcelona, a més, també han traslladat que veuen necessari informar, sensibilitzar i mobilitzar localment, a través d’organitzacions membres i xarxes aliades, per crear un front frontal unitari i plural. “El nostre objectiu: converger les lluites locals per defensar la salut pública amb una capacitat real d’acció a nivell europeu”, conclouen.