El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de ”la Caixa” compleix els primers deu anys de trajectòria a Catalunya havent atès 36.069 persones al final de la seva vida i 48.754 familiars. Per celebrar-ho s’han presentat les dades per una banda i, per l’altra, es retrà homenatge als professionals, experts, familiars i voluntaris que el fan possible, i especialment als pacients i familiars atesos. En la trobada es van compartir experiències, aprenentatges i eines per afrontar el tram final de la vida i l’etapa de dol.
En paraules del president de la Fundació Bancària “la Caixa” i impulsor del Programa, Isidre Fainé: «Aquest és un programa amb un rerefons essencial. Perquè més enllà de l’atenció integral, única i innovadora que ofereix, genera consciència social a l’hora de normalitzar i destacar el dret humà de rebre un acompanyament de qualitat. Perquè la mort forma part de la vida, i sentirnos preparats i estimats abans de morir és tant o més necessari que davant de qualsevol altra situació vital».
10 anys acompanyant les persones en el tram final de les seves vides
A escala global, el programa, emmarcat dins l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, s’implementa a través d’una xarxa d’equips d’atenció psicosocial (EAPS) distribuïts per tot l’Estat, i proporciona a les persones malaltes i als seus familiars una atenció càlida i personalitzada que complementa la tasca que les unitats de cures pal·liatives fan en hospitals i domicilis. La finalitat del programa és assolir una atenció integral basada en el suport emocional, social i espiritual a la persona malalta i als seus familiars, i també en l’atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l’acompanyament a càrrec de més de 1.000 voluntaris.
Avui, el programa s’implementa a 128 hospitals de tot Espanya i a 133 unitats de suport domiciliari, a través de 42 EAPS formats per més de 200 professionals (psicòlegs, treballadors socials, metges, agents pastorals i voluntaris). Al llarg d’aquesta dècada han estat atesos 175.489 pacients i 239.829 familiars. A Catalunya, el Programa l’implementen EAPS que pertanyen a vuit entitats socials i que actuen en 33 hospitals i centres sociosanitaris i en 42 equips d’atenció domiciliaria.
Perquè la vida continua sent vida fins al darrer instant
Amb el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, les dimensions que milloren en els pacients són la psicològica, la social i l’espiritual. La primera avaluació científica del programa conclou que l’atenció psicosocial que s’hi ofereix respon a les necessitats de les persones malaltes ateses i que milloren en el 90 % els símptomes en l’àmbit anímic i psicològic.
L’estudi estableix que el 92 % de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent o molt bona l’atenció rebuda, i que prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes pendents (la majoria vinculats a la comunicació i la relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport. 10 anys després el Programa s’ha convertit en un model sòlid que ha rebut el suport de la comunitat científica internacional. El Consell d’Europa va publicar a finals del 2018 un informe en matèria de cures pal·liatives que el reconeix com a servei exemplar en l’atenció social i espiritual.