Ja són 18 les persones diagnosticades amb coronavirus a Catalunya. Dues d’elles estan passant l’aïllament i fent l’addient seguiment des de casa seva. A finals de la setmana passada des de Salut comentaven que començarien a, si les condicions ho permetien, seguir els tractaments a domicili. Si en aquests dos casos ha estat possible és perquè les persones van trucar al 061 en reconèixer alguna simptomatologia i se’ls hi van prendre les mostres des de les seves llars. Davant aquesta situació, ara des de Salut demanen que no s’acudeixi als centres sanitaris davant de dubte, sinó que es truqui i ja sigui tasca dels serveis d’atenció domiciliària decidir què fer en cada cas.
A banda de les 18 persones afectades, hi ha 315 persones aïllades per haver estat en contacte amb les anteriors. Es troben sota seguiment però no per això es sobreentén que estiguin directament contagiades. Així ho han explicat en roda de premsa durant la tarda del 3 de març, just una setmana després que es donés el primer cas a Catalunya, diferents referents sanitaris. Ho han fet durant la visita de la consellera Alba Vergés al Laboratori de la Secció de Virologia del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, un dels què més quantitat de persones amb coronavirus SARS-CoV-2 està tractant. Vergés s’ha reunit amb professionals d’aquest centre com ara el director mèdic de l’hospital, Antoni Castell, la directora infermera del centre, Gemma Martínez, i el cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Antoni Trilla. També s’ha comptat amb el secretari de Salut Pública, Joan Guix.
Durant la roda de premsa s’han esmentat alguns dels canvis que s’estan fent sobre el PROCICAT. El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc gestiona les emergències associades a aquestes que afectin Catalunya, dona suport a l’estratègia de la Direcció General de Salut Pública per a la minimització de la propagació de la pandèmia, dissenya estratègies i sistemes de suport per al manteniment dels serveis imprescindibles per al funcionament de la societat i dissenya estratègies per a la gestió de situacions de risc derivades d’aquest.
En aquest punt, tots els responsables han fet esment de la importància de respondre davant de cada cas com es mereix. Així, restar a l’hospital o estar domiciliat no tindrà a veure amb l’estat de gravetat o no de l’evolució del virus. Les condicions de l’alta cap a domicili dels que estan hospitalitats variaran en cada cas i no poden determinar uns ítems comuns per ara. Unes indicacions per donar d’alta cap el domicili a persones ja diagnosticades positivament segons el PROCICAT serien que hi hagués “absència de convivents amb amb condicions que suposin una vulnerabilitat, persones grans, malalties cròniques, immunodeprimits o embarassades”. Guix ha afegit que “els nens no surten però s’ha de valorar, ja que dir-li a una persona adulta no toquis al pare és una cosa però dir-li a una unitat bellugadissa de 4 anys és més complex”. Tot i que potser recomanarien portar el nen a casa els avis, han recordat que el col·lectiu infantil és el menys afectat.
El seguiment d’aquests casos és molt important, ja que com ha dit Joan Guix, “ens trobem davant d’una tipologia de virus que és molt recent” i que tot i que evoluciona com un virus gripal comú, “no podem saber si tindrà característiques estacionals”. Per ara, sense saber com es desenvoluparà, entre els principals objectius han inclòs dur una estratègia de contenció. Guix ha dit que “els professionals sanitaris són un punt essencial de vigilància i de control tant pel paper que suposen dins la cadena epidemiològica” com per ser “aquells que ens cuidaran”. També ha afegit que a Catalunya es coneixen totes les cadenes de contagi i que aquestes estan controlades, “una situació millor que a la d’altres zones de l’estat on estan tenint problemes en aquest aspecte”.
Per la seva banda, des de l’Hospital Clínic, el director mèdic, Toni Castells, ha felicitat tot el seu personal i ha posat en valor la seva tasca. El Clínic, ha dit, és un hospital universitari i terciari que està acostumat a l’excepcionalitat però ha volgut destacar el “compromís i la serenor” dels treballadors. Personal que es troba en tres fases, la de triatge, la d’aïllament i la de laboratori: “un dispositiu complex que ha implicat a molts serveis”. Així, la directora infermera Gemma Martínez, també ha parlat de la necessitat de “protegir totes les persones que hauran de cuidar qualsevol pacient que entri per la porta” i ha posat en valor la voluntat de constant formació de tots ells durant tot l’any que ara va en augment. En aquesta línia, el cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Antoni Trilla, ha definit l’epidemiologia com “un esport d’equip” i ha agraït la feina feta per tots ells que no han dubtat, com ha dit, en fer mes hores i “el que faci falta”.
Sobre la formació, s’està actualitzant a molt personal i formant específicament en epidemiologia, ja que actualment es troben davant un allau de consultes. Si bé han reconegut problemes que els han fet necessitar més gent com ara retards en general o en la recollida de mostres, celebren que els estan detectant i solucionant. De fet, ara, cada 4 hores estan entrant mostres a laboratori quan abans això es feia dos cops al dia.