A Catalunya l’epidèmia avança, no només en el nombre d’infectats, sinó en el nombre de persones greus o en situació semicrítica, que ara ja sumen unes 300 persones, segons ha informat la consellera de Salut , Alba Vergés, en la roda de premsa diària que realitza la Generalitat. La consellera ha alertat fins a tres cops que el virus afecta amb gravetat altres franges d’edat més enllà dels ancians i persones vulnerables: “el virus també ataca durament persones d’entre 20 i 50 anys”, ha dit.
La consellera ha fet una crida a les persones joves perquè adoptin totes les mesures de seguretat i evitin els contagis. “Aquest no és un virus per a les persones grans i de persones vulnerables” ha dit la responsable de Sanitat. Ha alertat també que l’alt nombre de persones greus i l’evolució de l’epidèmia fan pensar que les pròximes setmanes hi haurà una situació molt dura per al sistema sanitari de Catalunya. Com a contrapunt ha donat altres informacions en el sentit que en les darreres 24 hores s’han pogut donar 33 altes, que en total ja sumen 180 persones que han deixat els hospitals, totalment curades o per seguir el tractament des de casa.
La consellera ha xifrat en 500.000 persones les que han posat les seves dades sanitàries a l’APP creada per la Generalitat per poder fer el seguiment de l’estat de salut de la població. “Això ens permetrà veure els punts calents que es puguin donar i actuar amb més rapidesa”. En aquest sentit ha afirmat un parell de vegades que anima al conjunt de la ciutadania, encara que es trobin bé de salut a descarregar-se l’aplicatiu informàtic i ingressar les seves dades de salut per poder fer el seguiment amb més rapidesa.
Alba Vergès ha volgut treure ferro a les informacions publicades sobre l’origen del brot de la comarca de l’Anoia. Ha explicat que la decisió d’aïllar la zona es va deure al fet especial vinculat amb la perillositat de la situació, però ha demanat: “no busquem culpables”.
A la pregunta de si la Generalitat ha pensat a instal·lar hospitals de campanya per atendre l’augment dels casos de coronavirus en unes instal·lacions que estan molt saturades, la consellera no ha descartat que si calgués s’ampliarien les capacitats dels hospitals actuals, sense parlar d’hospitals de campanya, cosa que havia sorgit després que a Igualada s’hagi muntat una carpa per donar descans als sanitaris del centre local.
Vergés ha repetit una i una altra vegades la consigna de quedar-se a casa adreçada a la ciutadania, especialment davant la possibilitat d’un empitjorament de la tensió a la qual estan sotmesos els sistemes sanitaris a Catalunya. També ha admès que, després de la seva queixa, que van arribant mascaretes i la resta de material de seguretat procedent de les compres centralitzades que fa el ministeri de Sanitat.
Sancions per no complir el confinament
Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch ha informat que en les últimes 24 hores la policia de Catalunya ha realitzat 12.288 identificacions, ha aturat 12.741 vehicles i ha aixecat 2.805 actes de sanció per incompliment de la normativa de confinament.
Buch ha donat dades de la reducció de la mobilitat fruit dels 200 controls posats a les carreteres catalanes pels Mossos d’Esquadra. Així, a la boca sud del Túnel del Cadí la circulació ha disminuït un 90%; a la C-32 a Vilassar de Mar, la reducció ha estat del 80; a la C33 a Mollet del Vallès la disminució del tràfic ha estat del 91%, sempre en comparació amb la circulació que es detectava en aquests punts el dissabte anterior a la declaració de l’Estat d’alarma.
El conseller d’Interior ha defensat l’ús del document d’autoresponsabilitat que es demana als ciutadans perquè ha explicat que la Generalitat segueix un model aplicat a França i que no ha estat qüestionat en la darrera reunió mantinguda amb els responsables de l’Estat espanyol.