La tarda de dimecres es posaran en funcionament diversos equipaments municipals pensats per atendre les necessitats bàsiques de persones vulnerables i persones sense llar. Així, entra en funcionament el pavelló Victòria Eugènia, cedit per la Fira de Barcelona, amb 225 llits, ampliables fins a 1.000. De la mateixa manera, també s’inauguren 72 places a l’Hospital Dos de Maig, exclusives per a dones sense llar i un espai de 30 llits a Sant Joan de Déu Seveis Socials, pensat per atendre persones sense llar, derivades d’algun equipament municipal, que hagi donat positiu en Coronavirus però que no requereixi d’hospitalització.
Aquestes 327 places que estrena Barcelona, se sumen a les 58 que, des de divendres passat va a posar a disposició l’Espai Pere Calafell, cedit pel centre Assís. D’aquesta manera, les -de moment- 385 places “garantiran que les persones que fins ara no podien, facin el confinament amb dignitat”, segons ha apuntat Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona. La zona de la Fira de Barcelona, que és el que més destaca per la seva magnitud, ha estat muntat per la Guàrdia Urbana, els Bombers i l’Exèrcit i compta amb més de 6.000m². “Avui iniciem amb 225 llits i la setmana que ve ampliarem amb 225 més, fins a arribar a una xifra total de 1.000 llits, en funció de la demanda”, ha informat Tarafa.
Les persones que accedeixin a qualsevol dels espais facilitats per l’Ajuntament seran sotmeses a un test de temperatura -que no a una prova del Covid-19- per a evitar contagis. De la mateixa manera, la disposició dels llits, les dutxes i zones com la bugaderia o la cuina, estan pensades per mantenir la distància de seguretat i, per això, no s’hi contempla la presència de famílies. Respecte aquestes, Tarafa ha recordat l’acord que l’Ajuntament manté amb l’operadora Apartur, que ha cedit 200 habitatges turístics al consistori -a preu d’habitatge social- per acollir famílies vulnerables.
“La política més important de l’Ajuntament de Barcelona és la de l’habitatge”, ha assenyalat Tarafa, qui ha explicat que aquesta tasca se suma a l’acompanyament a 2.200 persones sense llar que ja eren usuàries d’equipaments municipals abans de la crisi del Coronavirus. Així, els agents de carrer de l’Ajuntament aniran informant a totes les persones sense llar de la possibilitat de realitzar el confinament en aquestes instal·lacions i, “els que vulguin, s’hi dirigiran de manera voluntària”, ha afirmat el referent de la Creu Roja a Barcelona, Javier Jaén.
I és que les persones sense llar que no vulguin confinar-se en les instal·lacions facilitades per l’Ajuntament no hauran de fer-ho. Segons ha recordat Tarafa, remetent-se a les paraules del tinent d’alcalde Abert Batlle, “no hi ha cap instrucció que digui que s’ha de multar a persones sense llar que continuïn al carrer”.
“Estem enmig d’una crisi sanitària amb un doble impacte per a les persones vulnerables”, ha assegurat Tarafa, qui ha equiparat la importància de frenar la corva de contagis i la de l’impacte socioeconòmic del Coronavirus. D’aquesta manera, i pensant en les persones vulnerables, la comissionada de Salut ha posat èmfasi en la “bona sintonia” de l’Ajuntament amb Creu Roja i Metges Sense Fronteres, amb els qui treballa per a poder tenir preparada la ciutat en cas de ser necessari.
Igualment, Tarafa ha anunciat que el consistori està en reunions amb el Consorci Sanitari, per a poder posar a disposició dels hospitals equipaments necessaris per a ampliar-los en cas de ser necessari. “Ens hem d’anticipar com a ciutat”, ha afirmat.