Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Tot i que a partir d’aquests dilluns el govern espanyol aixeca el confinament total, des del Govern de la Generalitat de Catalunya segueix assenyalat com a irresponsabilitat aquesta decisió. Davant el que veuen com una situació que pot afavorir un rebrot de casos, han explicat en roda de premsa les mesures que creuen que s’han d’aplicar des del Govern i també per part de la població.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que des del Govern: “no defugim de tenir cura de la ciutadania de Catalunya i explicarem de quina forma segura s’han de fer les coses i en quins moments d’acord amb dades epidemiològiques i científiques i no basades en quan cauen els festius”. Així, la consellera de Salut Alba Vergés sense haver afirmat que cal desobeir la decisió del Gobierno ha demanat que la gent es segueixi quedant a casa.
Mentrestant, han explicat que des de Salut i des de la Generalitat s’estan preparant perquè el desconfinament sigui segur, amb dades, transparent: “que poden haver-hi rebrots i que intentarem evitar-los i per això ens preparem amb el sistema assistencial però també amb sistemes de vigilància, amb l’àmbit comunitari i en fer aquesta comunicació del risc”. “Si demanem unes mesures que són estrictes, complicades, que ens trenquen la societat i la gent no les entén… és difícil que les puguin complir”, ha tancat Vergés.
Un procés transparent i segur
La consellera ha indicat que el desconfinament hauria d’iniciar-se a finals d’abril i no ara i que hauria de ser escalat, progressiu i segur, per fases i protegint els grups de risc.
I és que les dades diuen que ara els pacients crítics s’han estabilitzat en els 1600. En aquest sentit, Vergés ha volgut agrair-ho al sobreesforç dels professionals: “hem aconseguit controlar allò que ens feia tanta por”. “El sistema està aguantant i està aguantant molt bé però continuarem tenint molta pressió”. “Les mesures de confinament han funcionat i ens han permès tenir un sistema per atendre tothom”. Amb aquestes idees, Vergés ha apuntat que no s’hi valen precipitacions i que una “obertura prematura del confinament pot comportar un repunt i un rebrot”, ja que no s’ha pogut encara baixar la corba i el sistema pot no sostenir-se si el rebrot es dóna ara. El desconfinament no hauria aleshores de començar fins que no passessin 15 dies des de l’arribada del pic i, mentrestant, han explicat, tenir controlats els focus calents com serien la gent gran.
Així, el Dr. Joan Guix, secretari de Salut Pública, ha explicat que, si seguim així, amb els indicadors epidemiològics actuals, en dates pròximes estaríem en condicions de començar el desconfinament per tornar a una “nova normalitat” i, durant aquest temps “mantenir la incidència de nous casos per sota el llindar de la capacitat del sistema de salut”. Per Guix, el procés de desconfinament ha de ser “transparent amb fets objectius i estratificats segons grups d’edat, geografia i grups professionals”. A més, també un procés “reversible en tot moment si els indicadors i monotorització així ens ho indiquen”.
El control s’articularà a partir d’un sistema de vigilància que detecti i aïlli casos i que estudi els contactes amb PCR i altres tipus de test, elaborant indicadors de l’evolució, monotoritzant l’impacte i fent estudis de seroprevalència a la població.
En un altre àmbit, Guix també ha explicat que es treballarà des del sistema sanitari per seguir atenent pacients COVID i recuperar l’atenció a altres patologies. També, seguir garantint la salut dels professionals i actuar sobre les residències serien dos punts que Guix ha volgut assenyalar. També ho ha fet destacant el paper de l’àmbit comunitari per abordar determinants de salut i factor psicosocials: “la sortida d’aquesta crisi no pot basar-se en desigualtats”, ha sentenciat.
Perquè això no passi, cal implantar salut en totes les polítiques que s’executin: que, com assegura ja s’està fent, “tots els departaments de la Generalitat estan encaminades a un mateix objectiu, vèncer el coronavirus”.
Un desconfinament per fases i no encara
Així, han determinat tres grans passos: confinament, desconfinament progressiu i, per últim, retorn a la nova normalitat. Per passar d’una fase a l’atra amb garanties de seguretat, Guix ha explicat que cal tenir cobertes cinc dimensions essencials: tenir capacitat assistencial dins el sistema, un coixí suficient per fer front a qualsevol rebrot; tenir capacitat de realització de test, tenir capacitat d’implantar mesures de distanciament social i mesures higièniques; tenir capacitat d’identificar casos i contactes per procedir a aïllaments i quarantenes i tenir capacitat per conèixer la tendència de la pandèmia.
Els condicionants que acompanyaran aquests àmbits seran que el sistema sanitari i en concret les UCI tinguin capacitat de resposta, controlar els punts calents (residències sobretot), garantir la seguretat dels professionals i veure una tendència clara i sostinguda en la regressió de l’epidèmia.
Així, es passarà d’un punt a un altre “no perquè sigui dilluns de pasqua, sinó perquè es compleixen els requeriments”. “No ens lliguem en dates, ho garantim per fets i seguretat”, ha dit Guix.
Així, primer caldrà tenir tot això controlat i iniciar proves i tests a la població per fer l’estudi i la vigilància. Segons el Dr. Fabregat, director general de recerca i innovació en salut, s’augmentarà la capacitat i disponibilitat de tests ràpids: “Ens veiem amb capacitat de poder arribar a sectors de la població amb els quals no teníem aquesta capacitat”. Saber i conèixer la taxa d’immunitat de la població ajudarà a establir un o altres metodologies. Pel que fa a les residències, Fabregat ha explicat que s’estan realitzant 1200 test al dia i que ara hi haurà la capacitat d’arribar als 1800. A més, dins l’anomenat programa Orfeu, es realitzaran 170.000 test en un període cinc-sis setmanes. L’estudi de seroprevalència permetrà a més poder saber quanta gent està protegida.
Més enllà, en una segona fase del desconfinament, la gent sana ja podrà començar a sortir al carrer sense necessitat que sigui per treballar només i això també estarà aplicat a infants. Serà d’ús obligatori seguir les mesures d’higiene i distanciament i fer ús de les mascaretes. En una tercera fase es passarien a obrir restaurants i bars però seguint les mateixes normes i ja, en una quarta fase, passaríem a l’obertura d’equipaments culturals i escoles.