Així com ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, anunciava que proposarien al Ministeri de Sanitat que les regions sanitàries de Lleida, Girona i la Catalunya Central passin a la fase 1 del desconfinament a partir de la setmana vinent, avui explicaven la relaxació de mesures a la ciutat de Barcelona i a la zona metropolitana nord i a la zona metropolitana sud. La consellera de la presidència, Meritxell Budó, ha parlat d’avançar cap el que seria una fase zero i mig.
Per la seva banda, l’Alt Penedés, el Garraf i el Baix Montseny es sumarien a les regions que podrien passar ja cap a la fase 1 on a partir de dilluns trobaríem Lleida, Girona i Catalunya Central que s’incorporen a l’Alt Pirineu-Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, que ja es troben des de dilluns 11 en la fase 1.
La consellera de Salut Alba Vergés ha explicat de nou que per a cada canvi de pla es fixen en l’evolució epidemiòlogica, en la situació del sistema sanitari, és a dir en com l’ocupació de les UCIs va baixant però sent conscients que ho fa amb més lentitud de la pujada forta que es va viure, en el control dels focus més calents de l’epidèmia com serien les actuacions a residències i, per últi, en la detecció de casos, identificar contactes i aïllament d’aquests.
A banda d’aquests principis han volgut basar-se en “donar el màxim de seguretat a la ciutadania donat que és un canvi mai abans transitat”. És per això que consideren que a Barcelona i a la zona metropolitana nord i metropolitana sud s’ha de dur una estratègia diferent. Aquestes regions concentren el 65% de la població de Catalunya i això conseqüentment significa que la densitat dels municipis és molt més elevada que a la resta del territori. També ha assenyalat que cal anar amb cura donat que en aquestes regions és on s’hi concentren les majors desigualtats socials que suposen determinants de la salut. La consellera ha posat com exemple Sant Cugat o el Prat del Llobregat que situats a 30 km de diferència tenen diferències molt clares pel què fa a desigualtats socials. Per exemple, les veiem reflectides en 8 anys de més o menys d’esperança de vida.
La necessitat de passar poc a poc de fase és necessària per al PROCICAT per no alimentar la propagació. Així, aquest avançament lent de fase implicarà poder assistir a comerços locals sense la necessitat d’haver demanat cita prèvia o l’obertura de certs espais de culte a un terç del seu aforament.
Com ha reiterat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Barcelona i el seu entorn són àrees de les més denses d’Europa per com està configurat el territori, fins i tot més que la zona de Madrid on la incidència de la COVID-19 també ha estat rellevant.
Treballar conjuntament amb els municipis de l’àrea metropolitana, per Colau, és important donat que hi ha una dimensió metropolitana pel que fa a l’àmbit laboral i de mobilitat. Ha especificat que s’està avançant en treballar com s’organitzarà la ciutat a mesura que s’avanci de fase. S’ha referit per exemple a l’habilitació de la ciutat per a les bicicletes i l’ampliació de les terrasses de bars i restaurants sense treure espai públic a la circulació de la ciutadania. Un espai que més enllà de l’ajuda a la restauració també és una eina per a la retrobada de la ciutadania. Així, ha assenyalat que seguiran treballant que per d’aquí dues setmanes siguin possibles tan aquestes trobades com les reunions de fins a 10 persones dins de les llars.
Així, aquesta fase 0,5 permetrà el comerç sense cita prèvia, activar les biblioteques amb servei de prèstec, i l’obertura de museus o activitats de culte en un terç.