Un estudi liderat pel Dr. Carles Isasi, membre alhora de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER) i de la Societat Espanyola de Salut i Medicina Integrativa (SESMI) i reumatòleg de l’Hospital Universitari Puerta del Hierro (Madrid), i publicat a la revista Medical Hypotheses, mostra la relació entre la sensibilitat al gluten i el dolor lumbar crònic.
Es tracta d’un estudi realitzat a 110 pacients d’una clínica de reumatologia d’un hospital terciari amb dolor lumbar crònic i sospita d’espondiloartritis, un tipus d’artritis (malaltia inflamatòria) que afecta la columna (dolor lumbar) i articulacions en braços i cames. A Espanya s’estima que hi ha mig milió de persones afectades. Aquesta patologia pot afectar greument el dia a dia de les persones que la pateixen, incapacitant-les per fer les seves activitats laborals i habituals, per tant, disminuint la seva qualitat de vida.
La hipòtesi inicial de treball va ser que la sensibilitat al gluten no celíaca s’associa amb el dolor lumbar crònic (relacionat amb espondiloartritis) i que una dieta lliure de gluten té un benefici terapèutic en els pacients que pateixen aquesta patologia.
Per valorar aquest benefici terapèutic, es va establir una restricció de la ingesta de gluten durant almenys 4 mesos i es va avaluar la millora com aconseguir algun dels següents objectius: estat asimptomàtic, remissió del dolor lumbar crònic, retorn a la vida normal, incorporació al treball, passar del confinament en un llit o cadira de rodes a poder caminar, tornar a l’autosuficiència per a la higiene i cura personal, i la interrupció del consum d’opioides (forts analgèsics).
Es van descriure tres tipus de millora: la rellevant o important quan s’arribava almenys a un dels objectius, millora parcial quan hi havia una millora en el dolor lumbar però sense assolir cap dels objectius abans descrits i sense millora quan després de seguir durant almenys 4 mesos una dieta sense gluten, el pacient no observava cap millora.
Resultats
Es van reclutar 110 pacients, 99 dones i 11 homes, amb una edat mitjana de 44,5 anys, l’edat mitjana d’inici del dolor lumbar es va situar al voltant dels 30 anys, de fet, un 95% dels pacients havia començat a patir dolor lumbar abans de fer els 45 anys. La durada mitjana del dolor lumbar va ser de 15 anys.
El 62% (69 pacients) van experimentar una millora rellevant després del tractament, un 16% (18 pacients) una millora parcial, i en un 21% (23 pacients) no hi va haver millora.
Dels 69 pacients amb millora rellevant, 56 pacients, és a dir un 86%, van dir que van tornar a menjar gluten, i d’aquests, 54 pacients, és a dir el 96%, han informat d’un empitjorament dels seus símptomes, bé del dolor lumbar o de símptomes típics de la sensibilitat al gluten com les nafres a la boca.
Es va observar també que 78 pacients tenien antecedents personals o familiars d’espondiloartritis, psoriasi, malaltia inflamatòria intestinal, uveïtis (la capa intermèdia del globus ocular s’inflama: es torna vermell i s’infla) o artritis reactiva (inflamació a més de les articulacions, dels ulls i vies urinàries). Uns 7 pacients van ser diagnosticats amb artritis crònica, 28 pacients patien espondiloartritis axial i 83 pacients van ser diagnosticats amb fibromiàlgia. (El nombre de pacients no se suma, hi havia pacients amb diversos diagnòstics alhora).
Per al Dr. Carles Isasi de la Societat Espanyola de Salut i Medicina Integrativa (SESMI) i investigador principal de l’estudi “crida l’atenció que els pacients per als quals es va observar una major freqüència de millora rellevant o important van ser aquells amb espondiloartritis axial, uveïtis o HLA B27 positiu (un gen la detecció del qual facilita el diagnòstic precoç de patologia reumàtica), el que suggereix que el benefici observat de la dieta sense gluten probablement té a veure amb l’estimulació del sistema immune innat, l’alteració del microbioma i la permeabilitat intestinal”.
L’estudi
Els criteris d’inclusió per a l’estudi van ser patir un dolor lumbar crònic amb sospita d’espondiloartritis, haver seguit una dieta sense gluten (amb o sense exclusió d’aliments làctics) durant almenys 4 mesos, llevat celíac i tenir una edat entre 18 i 55 anys.
Es van excloure els pacients amb una causa de dolor lumbar per tumors, fractures o cirurgia de la columna.
Les dades descriptives van ser recol·lectades a través de la història clínica i per avaluar la resposta es va realitzar una entrevista a tots els pacients per telèfon realitzada per un clínic de l’equip de recerca utilitzant un qüestionari estructurat predeterminat.
El tractament va consistir a realitzar una dieta sense gluten guiada per l’Associació de Celíacs i Sensibilitat al Gluten de Madrid. Tots els pacients van rebre suplements de vitamines i minerals, fins i tot suplements de ferro quan es va detectar deficiència de ferro. Segons la tolerància, es va recomanar també la restricció o eliminació d’aliments làctics.