L’Hospital Universitari Germas Trias i Pujol i investigadors del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han elaborat un informe que alerta que Espanya està patint una “segona onada” de l’epidèmia de la COVID-19 que podria arribar a la resta d’Europa en els propers dies. “Espanya està fent de canari en una mina de carbó”, assenyala l’informe.
L’estudi, que porta per títol Anàlisi i predicció de la Covid-19 per a la UE-EFTA-Regne Unit i altres països, assenyala que l’efecte de bars i restaurants podria tenir un gran impacte en l’evolució de les epidèmies. La investigació ha sigut enviada aquesta setmana a la Comissió Europea.
Ahir vam enviar a la Comissió Europea el primer d’una nova tanda d’informes amb noves anàlisis. Els informes s’aniran renovant a poc a poc. Els anirem publicant a https://t.co/dikN9rRE1g gràcies a @SergioAlonsoMun que fa revisió final. Us mostrem la taula de situació Europea 1/ pic.twitter.com/NZp6jfHew2
— BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) September 3, 2020
L’informe cita, entre altres països europeus, la situació preocupant de Bèlgica, Romania, França o Holanda que, segons expliquen els experts, “estan seguint exactament la mateixa evolució que Espanya, però amb retard”.
Un desconfinament prematur
Per als científics que han elaborat l’informe, la principal causa que explica l’alta incidència de casos a Espanya en relació a la resta de països de la Unió Europea és que es va dur a terme el desconfinament abans d’hora. A l’estat espanyol, l’aixecament de les mesures de restricció dictades per l’estat d’alarma es va produir el 21 de juny, molt abans que en altres països europeus, com Itàlia. En aquest sentit, els investigadors apunten a tres aspectes clau que expliquen l’evolució de la pandèmia a l’estat espanyol: haver acabat amb les mesures de control massa aviat, el relaxament de la població i la lentitud en els serveis de vigilància epidemiològica.
L’informe indica que el pas clau que va propiciar l’augment de casos va ser l’aixecament de les restriccions de mobilitat, en un moment en què “la taxa de casos positius podria ser tres vegades superior a la que realment s’estava detectant”. Segons la investigació, la mesura que indicava a la població que “la normalitat tornava” era la possibilitat de sortir de la pròpia província. Aquesta mesura va permetre l’inici de la temporada de vacances per a molts espanyols, en la qual l’activitat social es va incrementar notablement.
A més, tal com indica l’informe, la prevalença d’activitats a l’aire lliure juntament amb un augment de la temperatura no ha impedit que Espanya es converteixi en el país europeu amb més incidència en aquest moment.