Els cinc nous hospitals polivalents que ha començat a construir el Govern de Catalunya tindran un cost de 85 milions d’euros, entre l’edificació i l’equipament, i suposaran 490 llits més de crítics amb l’objectiu de “multiplicar la capacitat de resposta del sistema sanitari per poder fer front a l’evolució de la pandèmia”. Segons ha informat el Departament de Salut, seran espais pensats perquè es puguin convertir-se ràpidament en 24 o 48 hores en UCI per poder atendre a pacients greus de coronavirus, de manera que els hospitals annexos a aquests edificis puguin seguir desenvolupant al màxim la seva activitat habitual.
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha visitat avui els terrenys on s’ubicarà el nou edifici hospitalari polivalent del Parc Sanitari Pere Virgili a Barcelona. L’edifici s’afegeix als nous espais polivalents que s’estan portant a terme als hospitals Arnau de Vilanova de Lleida, Germans Trias i Pujol de Badalona, Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat i Moisès Broggi de Sant Joan Despí. Les constructores preveuen
acabar l’obra entre desembre i gener de l’any 2021.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que amb aquests nous espais s’aconseguirà una capacitat de prop de 1.400 llits crítics estables, però que es podria anar ampliant si fos necessari, com ja es va fer amb la primera onada. “Aquests edificis estan ideats per atendre també les necessitats de futur del nostre sistema, més enllà de la Covid. I cada espai podrà ser utilitzat per l’hospital de referència que el gestioni en els diferents àmbits que més necessiti: urgències, visites externes, vacunacions”, ha enumerat la titular de Salut. “Hem d’estar preparats per a la COVID i per a seguir recuperant l’activitat que va quedar ajornada. En la primera onada el sistema de salut va respondre bé, estem reforçant l’atenció primària per a una gestió llarga de la crisi i ara reforcem estructura hospitalària, enfortint el sistema de salut”, ha subratllat Vergés.
Per la seva banda, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha remarcat que aquests nous espais quedaran “com a llegat” pel sistema de salut, en tant que tenen una vida útil de gairebé 30 anys. Per això, segons Comella, “parlem d’una inversió i no d’una despesa”, i és el fruit d’una idea treballada des del març amb una comissió assessora especialista en el maneig de pacients crítics, “que ha cristal·litzat en unes construccions estables, sòlides, segures i polivalents”. Per últim, ha ressenyat que les unitats serviran com a suport per a créixer l’activitat quirúrgica post-COVID, seguint la línia de la importància de fer compatibles l’assistència per aquesta malaltia i per les altres.
Segons informa el Departament, aquests nous hospitals polivalents, desenvolupats conjuntament amb PMMT Arquitectura, són espais que permeten donar una resposta ràpida a situacions de pandèmia, ideats per ampliar una infraestructura hospitalària existent amb les màximes prestacions, ocupant la mínima superfície possible i amb una elevada flexibilitat i adaptabilitat d’usos. En concret, consten d’un edifici principal de fins a 108 llits, pensat per atendre patologia Covid però, alhora, oferir polivalència d’ús (crítics, semicrítics, aguts, urgències, convalescència).