En la quarta setmana de curs escolar, el nombre de grups bombolla, alumnes i professors contagiats i confinats sembla haver-se estabilitzat. Avui hi ha 1.165 grups bombolla de 750 centres en aïllament, la qual cosa es tradueix en 26.353 alumnes i 1.433 docents. El 4 d’octubre, que era un diumenge, es va arribar al pic de 1.316 grups bombolla de 836 centres confinats, amb 29.530 alumnes i 1.664 docents, segons les dades que ha donat a conèixer avui el Departament d’Educació en el balanç setmanal que ofereixen els secretaris generals d’Educació, Núria Cuenca, i Salut, Marc Ramentol. Evidentment, però, encara és d’hora per saber si aquesta tendència es consolida o si hi haurà un repunt en el futur. En tot cas, segons les dades del Departament, fins ara s’han hagut de confinar 2.261 grups estables, dels quals 1.096 han estat ja desconfinats i per als pròxims set dies està previst el desconfinament de 900 més.
“Aquesta crisi la superarem amb les escoles obertes”, ha afirmat Núria Cuenca, la qual ha recordat que són diverses les raons per mantenir oberts els centres educatius. “Ens ajuda a contenir els contagis i a tallar les cadenes de transmissió. Però sobretot perquè l’escola garanteix la igualtat d’oportunitats i ens ajudarà a pal·liar les desigualtats socials que la pandèmia ha creat en l’alumnat”, ha assegurat. Cuenca ha volgut subratllar que, en aquestes tres setmanes i mitja de curs, el 97% de l’alumnat no ha vist alterada la seva vida, ja que ha pogut assistir al seu centre amb normalitat.
Per la seva banda, Marc Ramentol ha destacat que en les primeres tres setmanes del curs s’han fet prop de 100.000 PCR a persones del cens escolar (alumnes i professors), de les quals 52.284 als mateixos centres i 46.414 a fora. Però més enllà d’això, el més significatiu és que, en relació al conjunt de la població, des de l’inici de curs s’estan fent moltes més PCR entre la població escolar, i això podria ajudar a explicar perquè el comportament del virus és tan bo als centres educatius, ja que la detecció és més ràpida i també la reacció. A banda que els centres segueixen en general unes mesures de seguretat més estrictes que les del carrer (a excepció, esclar, de la limitació de reunions de més de sis persones).
En xifres, en el cas de la població general s’estan fent diàriament al voltant dels 1.500 PCR per cada 100.000 persones, i en el de la població escolar aquesta taxa s’enfila als 3.000 PCR per cada 100.000 persones. En relació a les dades de la setmana passada, ha augmentat lleugerament el nombre de segons positius en un grup confinat, però això és degut, segons Ramentol, al fet que els cribratges s’estan fent en els territoris on la transmissió comunitària és més elevada.
Taxa de positivitat més alta a fora
Una altra estadística que permet als responsables polítics insistir en la idea que l’escola és segura és que han pogut comparar els casos de tests PCR en població escolar fets fora de l’àmbit escolar (per exemple, en cribatges territorials) i els que s’han fet dins de l’àmbit escolar (els dels alumnes confinats per un positiu al seu grup). El percentatge de positivitat és sempre molt inferior en el segon cas, tant li fa la franja d’edat. “Quan anem a buscar contagis dins de les escoles en trobem molts menys que quan els busquem fora”, ha explicat Ramentol, per al qual “l’escola continua no sent una font important de contagi de la Covid19, i això és vàlid des d’infantil fins a batxillerat, i també fins als professionals que hi treballen”.
Per exemple, de tots els PCR que s’han fet a alumnes de batxillerat fora dels centres, el 6,44% han donat positiu, mentre que en els que s’han fet a dins perquè s’havia detectat un positiu en el grup estable, el 3,05% ha donat positiu. Més o menys aquest és el patró que se segueix a totes les franges d’edat, però en el cas del personal del centre en comptes de ser la meitat és una tercera part. És a dir, el 7,2% de personal educatiu que s’ha fet proves PCR per qualsevol motiu ha donat positiu, mentre que entre els que s’han fet amb motiu del confinament d’un grup bombolla aquest percentatge ha baixat al 2,6%. D’altra banda, i en relació a l’estimació feta ahir pel sindicat Aspepc, l’administració afirma no tenir cap indicador que faci pensar que l’alumnat d’institut s’està contagiant més que la resta.
El secretari general de Salut també ha remarcat que “més del 90% de positius s’estan comunicant en les primeres 24 hores de la realització de la prova, que és el que més ens interessa” i ha recordat que aquesta setmana el Departament de Salut ha posat en marxa un nou vehicle de comunicació dels resultats, a través d’un SMS, per agilitzar-ne la comunicació, sobretot dels resultats negatius.