L’empresa municipal Cementiris de Barcelona ha obert, amb la col·laboració de l’entitat Petits amb Llum i de l’Hospital Vall d’Hebron (CatSalut), el primer espai en un cementiri de la ciutat per acompanyar el dol gestacional i perinatal.
L’espai físic, ubicat al cementiri de Montjuïc, està conformat per un bloc de nínxols identificats amb una làpida especialment dissenyada amb una simbologia d’estels, que “representa la presència permanent dels nadons”, expliquen fonts del consistori. De fet, a tocar de l’espai per als fèretres hi ha una escultura de quatre columnes amb quatre estels. En una d’elles s’hi llegeix la següent inscripció: “Fins i tot el més petit dels peus té el poder de deixar petjades eternes en aquest món”.
“És un espai singular dins del cementiri. Està pensat perquè el col·lectiu tingui un espai de trobada i on poder fer l’acompanyament durant la pèrdua”, explica Eloi Badia, regidor barceloní d’Emergència Climàtica i president de Cementiris de Barcelona. “Era un projecte absolutament necessari i està tenint molt bona acollida”, assegura Badia, que explica que abans de Tots Sants ja es va fer el primer enterrament.
Fins ara, els nadons que morien durant el part o poc després “estaven separats i no identificats, ara tenen una làpida identificada en un espai comú”, explica Maria Rosa Domènech, portaveu de l’entitat Petits amb Llum, precursora de l’espai. “Era necessari perquè ara són visibles als ulls de tothom. Abans estaven en nínxols dispersos pel cementiri amb ciment i ara no, tenen una làpida unificada, en un espai concret, estan junts”, valora Domènech. Afegeix que abans, “al cap de cinc anys, anaven a l’ossari comú”, mentre que ara restaran a l’espai específic definitivament.
“La mort té molts tabús a la nostra societat, i el dol perinatal és un dels elements que han quedat amagat. Amb el projecte volem fer un acte de reconeixement social, mostrar que és un tema que ens preocupa, ens importa i que volem acompanyar de la millor manera”, assegura Badia.
La doctora Fátima Camba, pediatra del Servei de Neonatologia de l’Hospital Vall d’Hebron i una de les impulsores d’aquest projecte, recorda que “estem davant d’un dol que com a societat solem silenciar”, en declaracions facilitades pel centre sanitari, referent en dol perinatal. “Per als pares sol ser molt dolorós i amb aquest espai específic i visible es pot contribuir a ajudar-los en el seu dol”, diu.
L’espai resta obert per a totes les famílies que vulguin fer-ne ús de forma gratuïta. Per tal d’ampliar-ne el coneixement entre les mares i pares que han perdut un infant en una edat tan prematura també s’ha elaborat un díptic que els explica l’opció d’enterrament a l’espai habilitat. “La iniciativa s’ha fet extensiva, a través del Consorci Sanitari de Barcelona, a la resta de centres hospitalaris de la ciutat”, explica l’ajuntament.
“El sanitari que et dóna la notícia t’explica el que pot i com pot. Els pares estan en un moment de xoc i no saben ben bé quines decisions prendre i quines tenen a l’abast”, raó per la qual la portaveu de Petits amb Llum valora positivament el díptic informatiu.
A més de l’acte que cada família pot fer per acomiadar el seu infant, l’ajuntament barceloní planifica fer un comiat amb periodicitat anual. Un acte col·lectiu en un “espai d’acollida i dignitat” que preveuen per al mes d’abril. La data és provisional a expenses de la situació sanitària del moment derivada de la pandèmia de Covid-19.