Els treballadors del transport sanitari català segueixen en vaga indefinida 35 dies després i sense cap perspectiva d’acord amb l’Administració. La vaga, convocada pels sindicats CCOO, UGT, USOC i SINDI.CAT, es va iniciar el passat divendres dia 9 d’octubre, afectant en tot el territori català, tant en el Transport Sanitari No Urgent (TSNU) com al Transport Sanitari Urgent (TSU).
Els objectius de la vaga indefinida són, per una banda, aconseguir la no aplicació de la retallada salarial anunciada per part de la patronal ACEA en el concepte «a compte de conveni» en la nòmina del mes de setembre i successivament. Per l’altra, assolir «un pla real d’equiparació de les treballadores i treballadors de transport sanitari a Catalunya amb les condicions del conveni col·lectiu de treball per a l’empresa pública SEM-Sistema d’Emergències Mèdiques.
Els convocants exigeixen les mateixes condicions en matèria de retribució salarial que els treballadors de l’empresa pública SEM i també a tenir les mateixes condicions en relació amb les cotitzacions a la seguretat social i a les baixes mèdiques. “Treballem amb unes condicions molt diferents en comparació amb els treballadors del SEM, quan formem part d’una mateixa estructura i fem la mateixa feina”, apunta Ramon Vilella, secretari de transports sanitaris del sindicat UGT. “Per posar un exemple, els treballadors de l’empresa pública treballen 200 hores menys que nosaltres i cobren 300 euros més al mes”, explica.
Els sindicats convocants entenen que totes les treballadores i treballadors de transport sanitari de Catalunya tenen dret a les mateixes condicions laborals, com poden ser remuneració, durada de la jornada, categories professionals i variables, com el plus dels dissabtes o festius. Així mateix, defensen els períodes de descans, el treball nocturn i la limitació de la contractació en pràctiques.
Exigeixen també una igualtat de condicions en protecció en matèria de seguretat i salut, a causa de «l’excessiva càrrega de treball i d’unes jornades que generen esgotament físic i mental i risc de contagi». A més, denuncien la falta de mitjans adequats, tant materials com humans, per a combatre l’actual situació de pandèmia per la Covid-19. “Hi ha treballadors que porten bates sense cap mena d’homologació i que treballen amb cascs d’ús compartit. A més, moltes empreses fan rentar la roba de treball al mateix personal, augmentant el risc de contagi dels treballadors i de la seva família”, explica Vilella.
Així mateix, demanen que no se’ls retalli el salari en l’actual situació de pandèmia per la Covid-19 i recorden que els treballadors del servei de transport sanitari han patit cinc anys de retallades, amb una pèrdua acumulada del 14% de sou que no ha estat retornada.
Ara per ara, les negociacions amb l’administració són, segons diu Vilella, “inexistents”. “Vam tenir una primera reunió amb el Departament de Salut fa quinze dies, després d’un mes manifestant-nos i que no ens féssin cas. Ens van dir que ens emplaçarien amb el Departament de Treball per reenganxar les negociacions i encara esperem resposta”, assenyala. Critica també la posició del Sistema d’Emergències Mèdiques. “El SEM sembla que miri cap a una altra banda. La seva participació en aquest cas ha estat decebedora”.