Avui, 18 de desembre, es commemora el Dia Nacional de l’Esclerosi múltiple, una malaltia que afecta a més de 50.000 a l’estat espanyol i de la qual se’n detecten al voltant de 2.000 casos nous cada any, segons dades de la Sociedad Española de Neurología (SEN). Es tracta d’una malaltia neurològica crònica i degenerativa, caracteritzada perquè el sistema immunitari ataca erròniament a la mielina (la capa que recobreix les fibres nervioses) produint lesions en el sistema nerviós central. Els primers símptomes solen començar a manifestar-se quan els pacients, fonamentalment dones, ronden entre els 20 i els 30 anys.
“Els símptomes de l’esclerosi múltiple són molt variables, ja que depenen enormement de la zona que s’hagi vist afectada. En tot cas, formigueig, adormiment o debilitat d’alguna part del cos, pèrdua d’agudesa visual, inestabilitat, dolor, fatiga o rigidesa muscular, solen ser els símptomes més habituals en aquests pacients”, explica el Dr. Miguel Ángel Llaneza, Coordinador del grup d’Estudi de Malalties Desmielinizants de la Sociedad Española de Neurología.
A més, segons explica el doctor, en aproximadament el 75% dels casos la malaltia es caracteritza per l’aparició recurrent de brots que poden provocar símptomes nous o agreujar els que ja tenia el pacient. Amb el pas el temps, i especialment en el cas que no s’iniciï un tractament, aquests brots intermitents poden tornar-se progressius, encara que també hi ha un petit percentatge de casos en què la malaltia es manifesta com a progressiva des del començament.
Comorbiditats psiquiàtriques i deteriorament cognitiu
Atès el caràcter crònic d’aquesta malaltia, és freqüent que els pacients amb esclerosi múltiple desenvolupin altres comorbiditats, sent les més comunes els trastorns d’ansietat (un 22%) i la depressió (24%). A més, segons un estudi de la Sociedad Española de Neurología (SEN) realitzat a Catalunya entre més de 5.500 pacients, les persones amb esclerosi múltiple no només tenen més risc de desenvolupar comorbiditats psiquiàtriques, sinó també altres malalties com ictus o epilèpsia. Aquestes malalties poden retardar el diagnòstic de la pròpia esclerosi múltiple, incrementar la taxa de brots i augmentar la discapacitat que desenvolupen els malalts.
A més, aproximadament el 50% dels pacients amb esclerosi múltiple desenvolupen deteriorament cognitiu. Un altre estudi recent de la SEN assenyala que els pacients amb esclerosi múltiple presenten deteriorament cognitiu després dels 5 primers anys d’evolució de la malaltia, i que aquest afecta primer a la memòria, i posteriorment, a l’atenció i la velocitat de processament de la informació.
Malgrat que normalment els primers símptomes es manifesten entre els 20 o 30 anys, també hi ha casos d’esclerosi múltiple pediàtrica (un 5% dels pacients la manifesten abans dels 18 anys) o d’esclerosi múltiple de començament tardà, posterior als 50 anys, que és encara menys freqüent. En tot cas, i segons diversos estudis epidemiològics realitzats en diferents països, la incidència i la prevalença de l’esclerosi múltiple està incrementant en els darrers anys.
Esclerosi múltiple i Covid-19
L’esclerosi múltiple és una malaltia que afecta el sistema immune i els tractaments per tractar aquesta malaltia són immunomoduladors i immunosupressors, fet que va generar incertesa a l’inici de la pandèmia respecte com afectaria als pacients la Covid-19. “A l’inici de la pandèmia Covid-19 no sabíem si hauríem de suspendre o retardar alguns dels tractaments perquè, al menys teòricament, l’estat d’immunosupressió podria considerar-se un factor que incrementaria el risc d’infecció pel SARS-CoV-2 i de desenvolupament de complicacions un cop produïda la infecció”, apunta el Dr. Miguel Ángel Llaneza.
Afortunadament, però, segons els últims estudis de la SEN, els pacients amb esclerosi múltiple, havent seguit la gran majoria els tractaments habituals, han presentat una incidència i evolució d’infecció Covid-19 similar als de la població general.
Tot això, segons dos estudis realitzats per la SEN, un amb pacients d’Andalusia i l’altre amb pacients de Galícia, la Covid-19 sí que ha afectat la qualitat de vida dels pacients d’aquesta malaltia degenerativa. Segons aquests estudis, un 46,5% dels pacients amb esclerosi múltiple afirma que la pandèmia ha generat un deteriorament en la seva qualitat de vida i un 24% i 19%, respectivament, han vist empitjorat el seu estat d’ànim i la fatiga.
A més, un 68% van notificar canvis en la seva dieta i un 62% en l’activitat física diària i, del total de pacients amb hàbits tòxics previs, gairebé un 16% va augmentar la seva freqüència de consum durant l’estat d’alarma. A banda d’això, gairebé un 31% va deixar de realitzar alguns dels controls analítics que tenia programats o d’acudir a consultes mèdiques.