Quiròfans i hospitals de dia convertits en unitats de cures intensives, llits d’hospitalització allà on hi havia butaques i hotels habilitats amb preses d’oxigen per ingressar més pacients. Durant el pic de la pandèmia, els hospitals catalans es van haver de reconvertir de cap a peus per poder atendre el nombre exponencial de pacients de coronavirus que anaven arribant als centres hospitalaris. Fem un repàs de com s’ha viscut aquesta transformació a alguns dels hospitals catalans més importants.
Entrevista a Antoni Castells, Director Mèdic de l’Hospital Clínic
Antoni Castells: “L’Hospital Clínic no havia estat mai tan cohesionat com ara”
El Dr. Antoni Castells, Director Mèdic de l’Hospital Clínic, analitza les dificultats de la gestió sanitària de la crisi del coronavirus. “La principal complexitat va venir per la incertesa respecte a l’evolució de la pandèmia. Havíem de prendre decisions ràpides, però meditades, amb la por constant de no tenir suficients recursos”, diu.
Vall d’Hebron i l’adaptació constant dels professionals
La transformació radical dels hospitals davant la COVID-19: l’experiència a Vall d’Hebron
Durant la pandèmia, dels 40 llits d’UCI que hi havia es van passar a 200, i metges d’especialitats molt allunyades van unir forces per combatre la Covid-19. Parlem amb alguns d’aquests professionals per a fer una radiografia de com s’està vivint la pandèmia del coronavirus a l’hospital més gran de Catalunya.
L’Hospital de Bellvitge i l’inici de la desescalada
L’Hospital de Bellvitge: del pic a la desescalada, també emocional
La desescalada va suposar una nova adaptació als hospitals, que va posar el manteniment de la telemedicina, instaurada durant la pandèmia i que, com diuen alguns professionals, ha vingut per quedar-se. A l’Hospital de Bellvitge, els professionals sanitaris, cansats i afectats emocionalment per la situació viscuda, destaquen els aprenentatges extrets de la crisi i diuen ara sentir-se molt més preparats per afrontar un possible rebrot a la tardor.