L’Hospital de Mataró, que forma part del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), es troba en una situació financera crítica. Malgrat que l’Hospital va ser intervingut per la Generalitat el 2015, l’auditoria de comptes del 2019 registra que el CSdM ha acumulat més de 61 milions d’euros de pèrdues recurrents en els darrers anys i presenta més de 18 milions d’euros de fons de maniobra negatiu.
El Consorci Sanitari del Maresme es va crear el 1998 per acord del Govern de la Generalitat i amb la participació del Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme. Amb la creació del Consorci Sanitari del Maresme i la posada en funcionament l’any 2000 del nou Hospital de Mataró, es va culminar el procés d’unificació de l’activitat assistencial de la ciutat i de la seva àrea d’influència, ja que diversos CAP estan també adscrits al Consorci. En aquell procés, es van fusionar els dos antics centres sanitaris de Mataró, l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Clínica La Aliança.
Tanmateix, la fusió ja va néixer amb un dèficit de finançament i el nou Hospital va resultar petit per a la població que havia d’atendre. Les retallades generades per la crisi econòmica a partir del 2008 han agreujat aquesta situació i han impedit que es donés el servei assistència de qualitat necessari a una població de més de 265.000 habitants. «Del nostre nivell d’hospitals, que el conformen entre 20 i 23 hospitals de Catalunya, som dels que tenim més població de referència, però, en canvi, tenim un pressupost més baix que la resta», assenyala Xose López de Vega, metge jubilat i delegat del sindicat Catac-IAC a l’Hospital.
Un problema que s’arrossega en el temps
Malgrat que l’Ajuntament de Mataró ha demanat insistentment respostes efectives i el Parlament de Catalunya ha presentat un total cinc resolucions i una moció exigint una resposta del govern davant aquesta situació, el problema continua sense solucionar-se. «Fa anys que veiem com es fan inversions en altres centres sanitaris, segur que molt necessàries, però s’obliden de nosaltres, malgrat les resolucions del Parlament. Seguim en la mateixa situació, i el Govern no ha fet res per revertir el dèficit de finançament», denuncia López de Vega.
El Consorci Sanitari de Maresme va ser intervingut per la Generalitat de Catalunya en 2015, quan va prendre el control financer de la institució amb l’objectiu d’eixugar el dèficit de l’organisme. El comitè d’empresa i el sindicat Catac asseguren, però, que el Pla de Reequilibri Financer del 2015, ha estat un complet fracàs. «Va ser un pla totalment fallit, no només no va fer baixar el dèficit sinó que aquest va seguir augmentant any rere any», destaca López de Vega.
«Estem intervinguts i l’únic que han aconseguit és augmentar el dèficit i sobrecarregar als treballadors i treballadores, fent que molts se’n vagin a altres centres a on cobraran més i treballaran en millors condicions», denuncien des del sindicat. A més, el dèficit de recursos també propicia la derivació de pacients a altres hospitals de la zona, fonamentalment centres privats. De fet, el Parlament de Catalunya ja va aprovar una resolució l’any 2015 en la que es demanava, precisament, l’eliminació de la derivació d’activitat sanitària assignada de l’Hospital de Mataró a altres centres de salut, a excepció de la que estigués justificada per motius mèdics.
Aquesta situació ha fet que la junta de portaveus dels grups polítics representats a l’Ajuntament de Mataró aprovés el passat dia 14 de gener una declaració institucional en la qual s’instava, de nou, a la Generalitat de Catalunya a resoldre el problema crònic de finançament que pateix l’Hospital de Mataró i el Consorci Sanitari del Maresme, reiterant així les diverses resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya al respecte.
Un pla funcional i injecció de personal, entre les solucions
El futur ha de passar, segons l’Ajuntament de Mataró, perquè es presenti un Pla Funcional del Nou Hospital de Mataró i un calendari precís per l’ampliació de l’Hospital de Mataró. Els grups municipals també demanen l’acceleració de la construcció dels nous quiròfans i les infraestructures necessàries i dotar l’Hospital del personal suficient per realitzar un nombre més gran d’intervencions i poder assumir els majors ingressos hospitalaris possibles dins del sistema de salut públic.
A més, des del sindicat Catac expliquen que fa tres anys que estan demanant que es faci un estudi de les necessitats de la població de la zona i, a partir d’aquí, s’elabori un pla funcional per incrementar la capacitat de l’Hospital i la seva plantilla. Els representants sindicals dels treballadors també es queixen que l’Hospital, i tots els centres dependents del Consorci, mantenen unes infraestructures molt deficitàries i antigues, que causen molts problemes, sobrecarregant encara més al personal, i augmentant els retards en l’assistència a la població.
El personal es troba sobrecarregat, les instal·lacions són obsoletes i es compta amb una dimensió estructural i de personal “totalment insuficient” per respondre a les necessitats de la població que s’ha d’atendre, segons apunten des de Catac. Pel sindicat, és urgent la dotació d’un pressupost mínim que permeti una assistència sense retards ni derivacions a d’altres hospitals i que asseguri l’adequat finançament i la seva sostenibilitat.